Osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva Franca Miklošiča

V Radomerščaku je pri Miklošičevi rojstni hiši potekala osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva jezikoslovca dr. Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. junij 2013 ob 00:259
Osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča

Osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča

V soboto, 8. junija, je v Radomerščaku pri Miklošičevi rojstni hiši, potekala osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva našega rojaka, jezikoslovca dr. Franca Miklošiča.

Krajevna skupnost Železne Dveri je ob krajevnem prazniku pripravila pohod, ki se je pričel na Miklošičevem trgu v Ljutomeru. Ob tem je tudi Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje, pripravilo 22. tradicionalni pohod po poteh bojev pomurske policije, pri čemer so združili spomin na boje slovenske policije in rojstvo Miklošiča. Tako so veterani pri Policijski postaji v Ljutomeru pripravili pogostitev udeležencev pohoda z nagovori, nakar so se z ostalimi pohodniki odpravili na pohod k Miklošičevi rojstni hiši na osrednjo proslavo.

Pri rosjtni hiši sta številne zbrane v nagovoru najprej pozdravila predsednik KS Železne Dveri Marijan Pihlar in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Slovesnosti so se udeležili tudi rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, nekdanji minister RS Henrik Gjerkeš, poslanec DZ RS Franc Jurša in številni drugi, predsednik RS Borut Pahor pa se slovesnosti ni mogel udeležiti.

Osrednji slavnostni govornik je bil dr. Miran Puconja, ki je v svojem govoru Miklošičevo delo označil za epohalno in poudaril njegovo izjemno vlogo jezikoslovca in politika v celotni takratni monarhiji. Med drugim je dejal, da je Miklošič bil prvi med prvimi, ker je jezikovne probleme reševal na način kot nobeden pred njim in nobeden za njim. Poudaril je tudi Miklošičevo pomembno vlogo na takratnem političnem področju in njegovo prizadevanje, da je potrebno upoštevati individualni razvoj posameznih slovanskih jezikov. Del govora in programa si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.

Za kulturni program, ki ga je pripravila predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer Cilka Jakelj, so poskrbeli otroci iz vrtca Gresovščak, Pihalni orkester Ljutomer, oktet Arion in Mladinski pevski zbor GŠ Slavka Osterca Ljutomer.

Po slovesnosti so si vsi prisotni lahko ogledali tudi notranjost Miklošičeve rojstne hiše. Pohodniki so se nato podali nazaj do Radomerja, nekateri še prej do Jeruzalema. V Radomerju so nato potekale tudi športne igre ter srečanje krajanov z živo glasbo.


Več v Kultura in izobraževanje