Osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva Franca Miklošiča

V Radomerščaku je pri Miklošičevi rojstni hiši potekala osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva jezikoslovca dr. Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. junij 2013 ob 00:259
Osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča

Osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča

V soboto, 8. junija, je v Radomerščaku pri Miklošičevi rojstni hiši, potekala osrednja slovesnost ob 200-letnici rojstva našega rojaka, jezikoslovca dr. Franca Miklošiča.

Krajevna skupnost Železne Dveri je ob krajevnem prazniku pripravila pohod, ki se je pričel na Miklošičevem trgu v Ljutomeru. Ob tem je tudi Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje, pripravilo 22. tradicionalni pohod po poteh bojev pomurske policije, pri čemer so združili spomin na boje slovenske policije in rojstvo Miklošiča. Tako so veterani pri Policijski postaji v Ljutomeru pripravili pogostitev udeležencev pohoda z nagovori, nakar so se z ostalimi pohodniki odpravili na pohod k Miklošičevi rojstni hiši na osrednjo proslavo.

Pri rosjtni hiši sta številne zbrane v nagovoru najprej pozdravila predsednik KS Železne Dveri Marijan Pihlar in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Slovesnosti so se udeležili tudi rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, nekdanji minister RS Henrik Gjerkeš, poslanec DZ RS Franc Jurša in številni drugi, predsednik RS Borut Pahor pa se slovesnosti ni mogel udeležiti.

Osrednji slavnostni govornik je bil dr. Miran Puconja, ki je v svojem govoru Miklošičevo delo označil za epohalno in poudaril njegovo izjemno vlogo jezikoslovca in politika v celotni takratni monarhiji. Med drugim je dejal, da je Miklošič bil prvi med prvimi, ker je jezikovne probleme reševal na način kot nobeden pred njim in nobeden za njim. Poudaril je tudi Miklošičevo pomembno vlogo na takratnem političnem področju in njegovo prizadevanje, da je potrebno upoštevati individualni razvoj posameznih slovanskih jezikov. Del govora in programa si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.

Za kulturni program, ki ga je pripravila predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer Cilka Jakelj, so poskrbeli otroci iz vrtca Gresovščak, Pihalni orkester Ljutomer, oktet Arion in Mladinski pevski zbor GŠ Slavka Osterca Ljutomer.

Po slovesnosti so si vsi prisotni lahko ogledali tudi notranjost Miklošičeve rojstne hiše. Pohodniki so se nato podali nazaj do Radomerja, nekateri še prej do Jeruzalema. V Radomerju so nato potekale tudi športne igre ter srečanje krajanov z živo glasbo.


mestjan ponedeljek, 10. junij 2013 ob 20:16

V tem času pa je za Prlekijo epohalen ravno dr. Miran Puconja, ki je v svoji intelektualnosti in avantgardnosti ohranil prvinsko preprostost, poštenost in čut za malega človeka, česar ne moremo trditi skoraj ali predvsem za nobenega, ki so se mu pridružili pri zasedbi stolov v prvih dveh vrstah. Iskreno in globoko spoštovanje!

pravični ponedeljek, 10. junij 2013 ob 21:35

Ja, mestjan. To ja

Kot si povedal. To ja

Preprostost, poštenost in čut za malega človeka, so vrline, ki jih ima dr. Miran Puconja. To ja Respekt Klanjam

Ker si pa že omenil prvi dve vrsti, se sprašujem, kaj je počel protokol prireditve. Mislec

Povsod ponavadi sedijo lokalni oblastniki in lokalni poslanci skupaj. Jaaa

Ljutomer pa je spet neka izjema. Mislec Hjooj

Kaj bi dali eni župani in ostali lokalni oblastniki, da imajo dva domača poslanca. To ja

Pa še to v vladni koaliciji. To ja

Hudo je, ko so osebne zamere, nad interesi lokalnega prebivalstva. Žalosten Mislec Hjooj Hudi
baron_marko torek, 11. junij 2013 ob 12:42

Mene bolj, kot neke osebne zamere (poslanca že vesta kje je njun prostor, zato dragi Pravični, ne podžigaj) skrbi to, da se je sam predsednik države opravičil, da ne more (poškodba), a hkrati je naslednji dan obiskal vedno neupravičeno in sporno izpeljano prireditev v Kočevskem rogu, danes pa včeraj pa pohajkuje po Belgiji.

Toliko o tem...

jozejuz torek, 11. junij 2013 ob 13:22

Pahorju je vseeno za te naše "zakotne" kraje. Ko je bilo treba nabirati glasove z obiranjem grozdja, je seveda bil tu. Tisto je bilo neprimerno bolj pomembno, kot 200-letnica rojstva enega največjih Slovencev...

vlasta sreda, 12. junij 2013 ob 00:16

baron_marko, pa ne more predsednik države hoditi na vse gasilske in podobne veselice Hjooj
Išeš dlako v jajcu Pahorju, zakaj ni recimo prišel Lukšič ?

Kaj se pa tiče g. Puconje, njemu pa Klanjam Klanjam , on je človek na mestu, škoda da takšne osebe ne gredo v politiko, ki imajo intelektualnost, poštenje ter čut za navadnega malega človeka.

Kata Strofa sreda, 12. junij 2013 ob 11:51

Či bi blo tekmovaje Keri več nese, bi meli mikrolokalni favoriti fejst veko prepreko v grosupeljskem Superhiku... Nasmeh

baron_marko sreda, 12. junij 2013 ob 21:02

@Vlasta

Če mene vprašaš bi bilo boljše, da sploh ne bi kam hoda. Maje ga vidin, lepše mi je.

Sem pa to omenja, ker je keko ven obljuba, ka pride. Opravičuvati se zaradi neke poškodbe, hkrati pa je naslednji dan bija na drugih dogodkih.

pravični četrtek, 13. junij 2013 ob 16:04

Ehhh, baron_marko, ti si pa res pristojen, da boš povedal, kje bo hodil Predsednik RS Borut Pahor ? Šokiran Mislec Hjooj Hjooj Hjooj

In ti si pristojen, da boš ocenjeval njegovo poškodbo noge in povedal, kam lahko in kam ne sme ? Šokiran Mislec Hjooj Hjooj Hjooj

In ti veš, če je zadeva v Kočevskem rogu vedno sporna in neupravičena. Šokiran Mislec Hjooj Hjooj Hjooj

Dobro so te porihtali n FDV-ju. Mislec Hjooj

Pa še prej kje. Mislec Hjooj

Tudi če bi Borut Pahor res pohajkoval po Belgiji, kot pišeš, tebe to prav nič ne briga. Jaaa

Predsednik RS Borut Pahor je med slovenskimi politiki še med najbolj poštenimi. To ja

Sicer rezultat, ki ga je dosegel na volitvah vse pove. To ja

Če bo kdaj Türk ali kdo iz te opcije dosegel podoben rezultat, potem se javi, da proslavimo. Hihihi Zloba Hahaha
baron_marko četrtek, 13. junij 2013 ob 21:12

@pravični

Daj preberi še enkrat kaj si napisal in pomisli ali si res ponosen na ta nepotreben odziv.

A vseeno ti bom odgovoril:

1. Ne, nisem pristojen, da bi govoril kje bo Pahor hodil. Ne vem od kje ti to. Lahko pa čist svobodno rečem, da manj ko ga vidim, lepše mi je.

2. Vem, da se je poškodoval in kolikor sem slišal se je opravičil zaradi poškodbe. Kakšna poškodba neki, če je drugi dan bil v Kočevskem rogu, kamor je moral peš po gozdni poti.

3. Sam spomin na padle ni sporen, je pa retorika duhovščine zelo neprimerna oz. celo sporna.

4. What!?

5. Ha!?

6. Sploh me ne briga, je pa predsednik dokazal kaj mu je prioriteta. Sedeti na Kočevski prireditvi očitno bolj, kot biti na proslavi ob 200-letnici Miklošiča.

7. Res je pošten. Hkrati tudi naiven in slab poznavalec politične znanosti, četudi je politolog po izobrazbi.

8. Ja, res merodajen rezultat ob najnižji volilni udeležbi. Nasmeh

9. 2007 Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kultura in izobraževanje