Duo muzikanta Šarkezi iz Gomilic

Skupaj igrata že pet let, predvsem narodno zabavno in romsko glasbo

Jože Žerdin, nedelja, 9. junij 2013 ob 23:18
Duo muzikanta Šarkezi iz Gomilic

Duo muzikanta Šarkezi iz Gomilic

V teh poletnih mesecih je v župniji Turnišče vsako nedeljo v drugi vasi vaško proščenje, na katerem se ljudje radi zbirajo. Najprej se zberejo pri svetih mašah pri vaških kapelah, nato pa obiščejo svoje znance in sorodnike po družinah.

Župnija Turnišče ima tudi romsko naselje v Gomilici, v katerem živi čez sto Romov ali Ciganov. Ti Romi se tudi radi vključujejo v življenje v župniji, mali otroci obiskujejo vrtec, večji pa osnovno šolo v Turnišču. Večji del Romov v naselju Gomilica je glasbenikov-samoukov, in skoraj vsak igra kakšen glasbeni instrument.

Vaško proščenja rade obiščejo Romkinje in Romi, predvsem fantje, kateri hodijo od hiše do hiše igrat in zabavat vaščane. Tako je bilo tudi to nedeljo, 9. junija, ko je bilo proščenje v vasi Renkovci. Družino Felbar sta obiskala muzikanta Duo Jasmin in Stanko Šarkezi iz Gomilic, ki sta tam zaigrala nekaj skladb. Gospodar in gospodinja sta jima za odigrane melodije glasbe podarile nekaj evrov, kateri jima bo prišel zelo prav. Muzikanta sta družini zaupala, da si z glasbo prislužita nekaj denarja za preživetje, in za kak kos obleke. Skupaj igrata že pet let, predvsem narodno zabavno in romsko glasbo.


Več v Glasba in film