Obeležili obletnico smrti pisatelja Miška Kranjca

Minilo je 30 let od njegove smrti, ki se je v literarno zgodovino zapisal kot pričevalec malega človeka iz Prekmurja

Jože Žerdin, nedelja, 9. junij 2013 ob 23:25
V Veliki Polani so obeležili 30-letnico smrti pisatelja Miška Kranjca

V Veliki Polani so obeležili 30-letnico smrti pisatelja Miška Kranjca

V soboto, 8. junija, je bilo v občini Velika Polana nadvse slovesno, kajti Društvo ŠTRK Velika Polana in občina Velika Polana sta pripravili dan odprtih vrat Kranjčeve domačije pisatelja Miška Kranjca, ki se je rodil leta 1908 v Veliki Polani. Minilo je torej 30 let od njegove smrti, ki se je v literarno zgodovino zapisal kot pričevalec malega človeka iz Prekmurja.

Miško Kranjec je kot pisatelj v svojih črticah, povestih, novelah in romanih opisoval prekmursko kmečkega človeka. Dela, kot sta Strici so mi povedali in Povest o dobrih ljudeh, ne izpostavljajo neizobraženosti, skromnosti in zaostalosti, temveč skozi topel pogled na ljudi v svojih literarnih junakih odkrivajo nekakšno vsesplošno človeškost in ljubezen do življenja, ki ne zamre niti v težkih razmerah.

Kranjec je napisal več kot 50 knjig in tako ustvaril enega izmed najbolj obseženih opusov slovenske književnosti. Po njegovih delih pa so tudi posneli nekaj filmov in televizijskih nadaljevank. Ob dnevu odprtih vrat Kranjčeve domačije so si obiskovalci lahko ogledali hišo in njegova literarna ter druga dela. V njegovi spominski sobi je še danes ohranjeno vse kar je pisatelj uporabljal pri svojem pisanju, kot je pisalni stroj na katerem je pisal, njegovo pohištvo, slike ter njegova dela in njegovi konjički.

Na obletnico njegove smrti so prišli njegovi najbližji in sorodniki, ki so si ogledali njegovo domačijo. Na polanskem pokopališču so obiskali tudi njegov grob, kjer so položili cvetje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje