Starogorski Oldtimerji bogatejši za dve novi vozili

9. traktorsko srečanje na Stari Gori

Branko Košti, ponedeljek, 10. junij 2013 ob 13:371
9. traktorsko srečanje na Stari Gori

9. traktorsko srečanje na Stari Gori

Čudovito, pravo poletno vreme, je nagradilo potrpežljive in vztrajne člane starogorskega Društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer, saj jim je po dveh preložitvah v nedeljo, 9. junija, uspelo izvesti 9. traktorsko srečanje in sejem rabljene opreme.

S soncem obsijan prostor okrog cerkve Sv. Duha, so že v jutranjih urah zapolnjevali stari lepotci, traktorji, kakršne dandanes redko vidimo na naših cestah, so pa pogostejši na kmečkih dvoriščih, saj jih mnogi lastniki še vedno uporabljajo za lažja dela. Iz minute v minuto večja je bila tudi množica obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledovali to, pred petdesetimi leti čudo tehnike, danes pa, za nekatere, le staro pločevino. Nekatere zato, ker pravi ljubitelji tehnične kulturne dediščine, znajo ceniti njihovo vrednost ter v obnovo in vzdrževanje vlagajo ogromno časa in sredstev. In prav čedalje bolj obiskane tovrstne prireditve potrjujejo pravilne usmeritve starogorskih in ostalih ljubiteljev tehnične dediščine, da na ta način ohranjajo spomin na ne tako zelo oddaljene čase, ki pa se v današnjem bliskovitem napredku tehnike, zdijo zelo oddaljeni.

Društvo "Oldtimer" Stara Gora, je v slovenskem in tudi evropskem prostoru med najbolje organiziranimi in najbolj aktivnimi. Pod vodstvom predsednika Alojza Slekovca si prizadevajo, da čim manj stare kmetijske mehanizacije konča v rokah raznih preprodajalcev, ali celo na odpadu. Tudi na letošnjem srečanju je društvo postalo bogatejše za novi pridobitvi: traktor FAHR, katerega jim je po minimalni ceni prodal znani avtomehanik Jože Ladiha in avtovleko TAM. Obe vozili so usposobili in obnovili člani društva, v nedeljo pa so ju svečano predali v uporabo. Trak ob predaji so prerezali župan Občine Sv. Jurij Anton Slana in podžupan Andrej Kraner, predsednik društva Alojz Slekovec ter Jože Ladiha in njegova žena, katera sta bila botra traktorja FAHR. Obe vozili, kakor pozneje še vse ostale, je blagoslovil župnik Boštjan Ošlaj.

Organizatorji so poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program, med drugim so prikazali delovanje pogonskih motorjev in druge mehanizacije ter delo sodarjev. Po kratki panoramski vožnji so se znova zbrali na prireditvenem prostoru in nadaljevali druženje ob glasbi, hrani in pijači.

TUNČEK petek, 14. junij 2013 ob 09:52

Bravo moji rojoki, skos stebojši ! Ploskač Ploskač Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno