Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Veržej

Čebelarski dan za veržejske čebelarje

Jože Žerdin, sobota, 15. junij 2013 ob 21:20
Čebelarski dan za veržejske čebelarje

Čebelarski dan za veržejske čebelarje

V okviru letošnjega občinskega praznika občine Veržej se je v praznovanje vključilo tudi Čebelarsko društvo Veržej z dnevom odprtih vrat, oziroma s čebelarskim dnevom, ki je potekal na domačiji predsednika Čebelarskega društva Veržej Alojza Novaka v Narcisni ulici v Veržeju in sicer v petek, 14. junija.

Čebelarsko društvo Veržej je bilo sicer ustanovljeno leta 1937, prvi predsednik je bil učitelj Franjo Kozar. Po njegovi zaslugi in poznejšega vodstva se je vse do danes ohranila bogata čebelarska zgodovina razvoja in nastanka čebelarstva v tem delu Prlekije. Ob tem so še do danes ohranjeni številni zgodovinski pripomočki za točenje medu, kar je bilo tudi v veliki meri prikazano in razstavljeno na čebelarskem dnevu.

Veržejskih čebelarjev je 14 in ti skrbijo in si prizadevajo za ohranjanje čebel, ob tem pridobivajo nove člane, sadijo medovite rastline ter kmete osveščajo, da pri škropljenju upoštevajo fitofarmacevtska sredstva. Po svojih močeh se skupaj z občino Veržej in Zavodom Marianum Veržej trudijo za promocijo medu, kajti pridelujejo kakovostni med, kot je denimo cvetlični, oljne ogrščice, akacije, lipe in kostanja. Vsako leto se vključujejo v številna strokovna izobraževanja ter akcijo »v Sloveniji pridelana hrana za zajtrk v vrtcih in osnovnih šolah«, kamor sodi tudi med. Čebelarji pa se tudi radi udeležujejo številnih čebelarskih razstav na Mihaelovem sejmu v Veržeju na vsakoletni kulinarični razstavi v občini Veržej ter na pomurskem ocenjevanju medu v Rakičanu in na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Na čebelarskem prazniku v Veržeju so čebelarji širši javnosti, učencem osnovne šole Veržej ter turistom iz Term Banovci na široko odprli vrata domačije Novak. Osnovni cilj je bil, da bi obiskovalcem prikazali kako čebelarji pridelujejo med, v zadnjem času na visoki stopnji osveščenosti z higijenskimi standardi. Pokazali so postopek kako se toči med, kako se izdelujejo satnice, kako se kuha vosek itd.

Na čebelarskem dnevu so obiskovalci lahko spoznali staro in novo moderno čebelarsko opremo. Razstavili so staro čebelarsko točilnico, čebelarsko opremo itd. Za otroke je bil najbolj zanimiv železni panj s čebelami, pri čemer so čebele lahko »božali«. Ogledali so si tudi lahko pravi čebelnjak s čebelami, ki so pridno prinašale medovino. Skratka rdeča nit vsega dogajanja je bila v tem, kako so čebele pomembne za naravo in opraševanje. Predstavljena je bila torej zgodovina čebelarstva v Veržeju od njenih začetkov do danes, tudi s priložnostno čebelarsko literaturo in čebelarskim gradivom. Vsi obiskovalci so se še tudi lahko posladkali z medenimi pecivi in medeno pijačo.

Lepo vreme je bilo kot nalašč primerno za čebelarski dan, kajti čebele so tisti dan bile vesele vsakršnega obiska, morda pa je kdo od čebele dobil kakšen »čebelji pik« in si zapomnil ta čebelarski dan.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje