V Banovcih blagoslovili 150-letno kapelo

V obnovo je bilo vloženo čez 300 ur prostovoljnega dela

Jože Žerdin, ponedeljek, 17. junij 2013 ob 16:26
Blagoslov 150-letne kapele

Blagoslov 150-letne kapele

Pred 150 leti so verniki Banovec v župniji Veržej postavili vaško kapelo. V začetku so najprej dali kapelo blagosloviti svetemu Florjanu, ko pa so kapelo prvič obnovili so jo preimenovali in so jo dali blagosloviti Lurški Materi Božji.

Prve omembe vasi Banovci se omenjajo leta 1382, kajti lansko leto so praznovali 630 letnico obstoja vasi Banovci. Ker je bila kapela potrebna obnove so se verniki vasi Banovci odločili, da jo bodo v celoti obnovili. Vsa bremena obnove 150 let stare kapele je nosila družina Skuhala iz Banovcev, ob pomoči vernikov, ki so prispevali različni gradbeni material in tudi fizično so pomagali pri obnovi kapele. V obnovo je bilo vloženo čez 300 ur prostovoljnega dela. Vsa dela so ocenjena na 2 tisoč evrov, 500 evrov je prispevalo Turistično društvo Banovci, nekaj so nabrali in še bodo nabrali od nabirk pri mašah in od pogrebov.

Osrednji dogodek ob blagoslovitvi kapele je potekal v nedeljo, 16. junija, ko se je pri kapeli v hladni senci zbralo veliko število vernikov domače župnije in gostov iz bližnjih Term Banovci in od drugod. Pred zahvalno darovano sveto mašo, katero je daroval domači župnik Jože Krnc, ob somaševanju Mirka Rakovnika - salezijanca iz Zavoda Marianum iz Veržeja, je sledil blagoslov obnovljene kapele, župnik je hkrati blagoslovil tudi polja, travnike, domove pred neurji in strelo, da bi domača kapela obvarovala vso imetje.

Med pridigo je župnik pohvali vse vernike domače župnije in vasi, da so se odločili, da obnovijo ta sakralni objekt. Župnik je povedal, da je ta kapela v vasi Banovci pravi biser in danes, ko je obnovljena je še toliko lepša. Mašo so obogatili domači pevci iz Banovcev, pri branju beril in prošenj pa so sodelovali mladi iz Banovec.

Ob koncu svete maše je domačin Franc Novak ob tej priložnosti prebral bogato zgodovino gradnje in obnove kapele skozi njenih 150 let. Po maši je sledilo družabno srečanje, kajti vaščani so za vse pripravili bogato pojedino, manjkalo pa tudi ni domačega prleškega peciva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje