Ribiški car je postal Anton Pozvek iz Murske Sobote

Laskavi naslov za ribiškega carja je pripadlo ribiču Antonu Pozvek

Jože Žerdin, ponedeljek, 17. junij 2013 ob 22:13
Ribiški car je postal Anton Pozvek

Ribiški car je postal Anton Pozvek

Ribiška družina Gornja Radgona, Temeljna ribiška enota Tišina je v nedeljo, 16. junija, v ribnikih v Gradišču pripravila tekmovanje v ribištvu za naslov letošnjega ribiškega carja. Kljub lepemu vremenu se je nekaj urnega tekmovanja udeležilo 17 ribičev, ki so na vabe trnka lovili ribe in jih po končanem tehtanju ponovno spustili v vodo.

Sicer pa je vsako letno ribiško tekmovanje za ribiškega carja za vsakega ribiča, ki se udeleži tekmovanja prava in zanimiva ribiška »sreča«, kajti do zadnjega ulova ribe se ne ve kdo bo postal ribiški car. Tokrat so imeli ribiči veliko sreče, spretnosti in iznajdljivosti, saj so v nekaj urah skupaj ulovili 43,15 kg različnih vrst rib. V skupnem seštevku je zmagal Milan Ružič iz Satahovcev, ki je ulovil 8,85 kg rib, drugi je bil Anton Pozvek iz Murske Sobote, ki je ulovil 7,45 kg rib, tretji je postal Branko Šnajder iz Murskih Petrovcev, ki je v svojo mrežo ulovil 5,35 kg rib, četrti je postal Dejan Štefanec iz Tropovcev, ki je ulovil 4,50 kg rib, peti pa je postal Drago Perkič iz Petanjcev, ki je ulovil 3,70 kg rib.

Rdeča nit ribiškega tekmovanja pri namakanju trnkov v Gradišču pa je bila v tem, da so vseskozi »iskali« ribiča, ki bo postal za leto dni ribiški car. Ta sreča se je tokrat nasmehnila ribiču Antonu Pozveku iz Murske Sobote, ki je ulovil 6,15 težkega krapa in postal ribiški car za letošnje leto. Imel je srečo, dobro vabo in znanje, zato je postal ribiški car Temeljne enote Tišina. Povedal je, da se z ribištvom ukvarja že dobrih osem let in vedno rad zahaja na ribištvo v ribnike v Gradišče, kjer se počuti zelo dobro. Njegova naloga kot ribiški car bo v tem, da bo celo leto skrbel za ribnike, za ohranjanje narave, za ribji zarod, za mlade ribiče.

Po končanem tekmovanju je sledila razglasitev rezultatov in kronanje ribiškega carja, kar je bila posebna svečanost, katere se je udeležil tudi predsednik Ribiške družina Gornja Radgona Andrej Vreča, ki je pohvalil ribiče in vodstvo temeljne ribiške enote Tišina, da vsako leto pripravi izbor za ribiškega carja. Tako je krono novemu ribiškemu carju na glavo dal lanskoletni ribiški car Branko Pucko. V rdečo pelerino ga je oblekel vodja Temeljne ribiške enote Tišina Vinko Šarotar, prejel je tudi ribiško palico - s sidrom in praktično nagrado.

Na svečan način so kronali in ustoličili novega ribiškega carja za leto 2013/2014. Ob tej priložnosti so ga tudi s pivom »blagoslovili«. Postati ribiški car pomeni velika čast in obveznost za vsakega ribiča. Za tekmovanje ribiškega carja smejo tekmovati vsi tisti ribiči, ki so člani Ribiške družina Gornja Radgona. Lep ribiški program je povezoval in vodil Andrej Berden. Ribiški kuhar Franc Hozjan pa je za vse ribiče in obiskovalce te mirne in čudovite narave ob ribnikih v Gradišču pripravljal ribe na pravi murski ribiški način.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46