V Biotermah so se zbrali nekdanji gojenci ŠROP Bileća iz Slovenije

Srečanja sta se udeležila tudi nekdanja pitomca ŠROP Bileća, bivša načelnika GŠ SV Ladislav Lipič in Alojz Šteiner

Branko Košti, torek, 18. junij 2013 ob 14:022
Srečanje gojencev ŠROP Bileća iz Slovenije

Srečanje gojencev ŠROP Bileća iz Slovenije

Bioterme pri Mali Nedelji so v soboto, 15. junija, gostile 1. srečanje nekdanjih gojencev (pitomcev) Šole za rezervne oficirje pehote v Bileći iz vse Slovenije.

Ideja za tovrstna srečanja gojencev ŠROP Bileća, se je porodila ob lanskoletnem obisku 75 slovenskih častnikov v tem kraju na hercegovskem krasu. Ob sprehodu po kasarni, ki je v času obstoja in delovanja šole med leti 1956 do 1991, nosila ime revolucionarja Moše Pijade, danes pa je to Kasarna Bilećki borci, ter po kamnitih poligonih okrog Bileće in Avtovca, so se povrnili številni spomini na težke in lepe trenutke, katere smo preživeli v teh krajih in na številna prijateljstva, stkana z vrstniki iz vseh koncev takratne skupne domovine.

V Bileći sicer vsako leto pripravijo srečanje nekdanjih gojencev iz vse nekdanje Jugoslavije, vendar je zaradi oddaljenosti obisk predvsem za starejše zelo naporen. Od tod ideja, da se enkrat letno dobimo na različnih koncih Slovenije, se skupaj z družinskimi člani in prijatelji pogovorimo, poveselimo, zabavamo in uživamo.

MILAN torek, 18. junij 2013 ob 14:13

To ja to je pravo druženje čestitke za izpeljano srečanje.

Ivek torek, 18. junij 2013 ob 22:44

Konec leta 1992 je na Brdu pri Kranju slovenskim častnikom predaval takratni poveljnik avstrijske generalštabne akademije, po činu divizionar. Ker je predavanje "spustil" na raven znanj o vodenju, ki jih učijo v opsnovni vojaški akademiji , sem mu med odmorom rekel, da naši vodilni častniki vedo več.
Dejal je, da je slišal. da se znanje pridobljenoi v JLA ne upošteva preveč. Rekel sem mu, da so naši rezervni častniki končali odlične častniške šole, njihov program pa je po vsebini enak programu Vojaške akademije. Dejal je, da to pozna in se strinja.

Med leti 1997 in 2000 sem predaval na Poveljniško-štabni šoli SV. V tem času nas je obiskal poveljnik generalštabne šole nemške vojske, po činu viceadmiral. Vprašal me je, ali uporabljamo zeleno, modro in temnomodro knjigo s programom za rezervne častnike JLA. (zelena je bila z pehoto v Bileči). Pojasnil mi je, da je bil v času YU vojaški ataše v Beogradu in dobro pozna kakovost programov izobraževanja, usposabljanja in urjenja rezervnih častnikov v JLA. Ko sem mu povedal, da uporaba Pravil in programov JLA ni priljubljena mi je svetoval:

Recite vašim kolegom, da mi v nemški vojski uporabljamo nekatere prevode bojnih pravil JLA. Povejte jim naj se ukvarjajo s stroko. Vaši rezervni častniki, ki so vodili TO in potem SV so odlično strokovno usposobljeni. Znano mi je, da je slovenska TO bila najbolje ocenjena od Glavne inšpekcije JLA.

Dragi kolegi, želim vam še veliko lepih in zdravih dni!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46