Društvo za osteoporozo Ljutomer na izletu po Makedoniji

Na petdnevnem izletu so spoznavali kulturne in naravne znamenitosti Makedoije

Prlekija-on.net, torek, 25. junij 2013 ob 00:42
Izlet v Makedonijo

Izlet v Makedonijo

Društvo za osteoporozo Ljutomer, se je v začetku junija odpravilo na petdnevni izlet v Makedonijo, kjer so si med drugim ogledali tudi Skopje in Ohridsko jezero.

Iz Ljutomera so se podali čez Hrvaško, mimo Zagreba in naprej v smeri Slavonskega Broda, proti Srbiji skozi Beograd, mimo Paračina, Niša, Leskovca in naprej po dolini Južne Morave mimo Vranja in Kumanovega. V Skopju so s panoramsko vožnjo spoznali znamenitosti mesta. Podali so se skozi orientalski del iz 16. in 17. stoletja, nekoč najbogatejši trgovski center na Balkanu. Ogledali so si Skopsko čaršijo, Kuršumli han, Daut-pašin hamam - javno kopališče iz 16. stoletja, begovo džamijo, ... Občudovali so tudi kamniti most čez Vardar, si ogledali pravoslavno cerkev sv. Spasa in se vzpeli do trdnjave Kale.

Iz Skopja so se podali na relacijo Tetovo–Gostivar, kjer so se ustavili ob jezeru Mavrovo, nato pa nadaljevali pot v smeri Kičevo, mimo Struge do Ohridskega jezera in Ohrida. Tam so si ogledali mesto, ki je pod zaščito Unesca. Peš so se podali skozi staro mestno jedro z značilno arhitekturo do cerkve sv. Zofije, rimskega amfiteatra, Samoilove utrdbe in si ogledali zbirke narodnega muzeja. V Ohridu so lahko kupili tudi prave ohridske bisere. Sledil je obisk bližnje Struge, mesteca ob izlivu Ohridskega jezera v Črni Drim. Ogledali so si staro mestno jedro s staro čaršijo.

Ogledali so si tudi samostansko cerkev sv. Nauma z znamenitim ikonostasom iz leta 1711, od koder je čudovit razgled na jezero in okolico. Podali so se preko narodnega parka Galičica in ob Prespanskem jezeru do Bitole. Tam so si ogledali antično Heraklejo Lyncestis, ki jo je osnoval še Filip II., oče Aleksandra Velikega.

Na poti nazaj, so se podali v smeri Kičevo–Gostivar, kjer so se ustavili v Tetovem in si ogledali mestece s slikovito mošejo iz 17. stoletja. Pot so nadaljevali proti Skopju in Kumanovu, nato proti Srbiji mimo Niša, skozi Beograd in naprej skozi Hrvaško proti domu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno