Blagoslovitev Novakove kapele v Sovjaku

Kapela je posvečena Srcu Jezusovemu

Branko Košti, ponedeljek, 24. junij 2013 ob 17:05
Blagoslov Novakove kapele

Blagoslov Novakove kapele

Številni domačini ter kar nekaj obiskovalcev iz širše okolice, se je v vročem poletnem sobotnem popoldnevu 22. junija, zbralo ob mali, čudovito obnovljeni Novakovi kapelici v Sovjaku, da so lahko prisostvovali njenemu blagoslovu, katerega je po maši, ki sta jo darovala skupaj z domačim župnikom Boštjanom Ošlajem, opravil župnik č. kanonik Anton Fras iz sosednje župnije Juršinci, sicer pa domačin iz Sovjaka.

Na kraju, kjer sedaj stoji Novakova kapela, je stal kamniti križ, katerega so postavili takratni lastniki Štelcarjevi iz Sv. Jurija ob Ščavnici in ga leta 1900 obnovili. Isti lastniki so na mestu križa, ob še danes stoječi viničariji, postavili manjšo trioglato kapelo, katero je v nedeljo, 6. junija 1923 blagoslovil takratni jürjevški župnik Franc Štuhec.

Kip Srca Jezusovega, kateremu je kapela posvečena, je izklesal kipar Janez Golnar iz Slaptinec. Po nacionalizacijo te viničarije leta 1953, sta v njej kot najemnika živela viničarja Jakob in Antonija Novak in viničarijo po letu 1965 tudi odkupila od KK Gornja Radgona. Ves čas bivanja sta omenjena skrbela za vzdrževanje kapele, kakor tudi njuni nasledniki Franc Novak z ženo Marijo in pozneje njun sin Bojan Novak.

Želja po obnovi Novakove kapele je dolgo zorela, dozorela pa po preselitvi družine Lovrec iz Stare gore v Sovjak. Družina, ki je že na Stari gori skrbela za urejanje najrazličnejših stvari v šoli in cerkvi, je svojo pridnost in izkušnje prinesla s seboj v Sovjak, njihova velika želja in želja sosede Justine Fras po obnovi kapele v njihovi soseščini, je aktivirala krajane, da so s prispevki in delom po svojih močeh prispevali k obnovi. Gonilna sila obnove je bil Slavko Lovrec, njegova svaka Vlado Muhič in Ivan Kolmanič sta opravila gradbena dela, Robi Rožman je izdelal lesena vrata, Mirko Holc pa pleskarska dela. Čudovita poslikava je delo Irene Skotnik in Zdravka Pattyja, Janez Mir je izdelal kovinska vrata. Del denarnih sredstev za obnovo je prispevala Občina Sv. Jurij in Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine.

Domačini so po blagoslovu pripravili bogato pogostitev za vse prisotne na slovesnosti na prostoru, kjer je bila leta 1975 nova maša, oz., kot pravijo v naših krajih "premicija".


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje