120 let gasilskega društva Iljaševci

Ob jubileju prejeli srebrno plaketo Gasilske zveze Slovenije, plaketo Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru in zlati znak Civilne zaščite

Jože Žerdin, torek, 25. junij 2013 ob 00:35
120 let PGD Iljaševci

120 let PGD Iljaševci

Pred 120 leti je bilo v Iljaševcih v občini in Gasilski zvezi Križevci pri Ljutomeru ustanovljeno gasilsko društvo, ki je v Prlekiji ponosno, da je za njo 120 let uspešnega dela na področju požarnega varstva.

Osrednje praznovanje ob tako visokem jubileju je potekalo v soboto, 22. junija, pred obnovljenim gasilskim domom v Iljaševcih. Šlo je za pravi gasilsko-vaški praznik, kajti predniki so pred 120 leti postavili sedanjemu vodstvu društva trdne gasilske temelje, na katerih se danes gradi uspešna gasilska zgodba.

Praznovanje se je začelo z veliko veličastno gasilsko parado uniformiranih gasilcev iz domače gasilske zveze in sosednjih zvez, kar je dalo težo in pečat praznovanju. Sam povod za ustanovitev društva je bil leta 1893 velik požar, ki je tisti čas uničil kar sedem gospodinjstev. Ustanovitelji društva so bili Ivan Kralj, Matija Slekovec, Matija Šantl, Jože Farkaš, Jernej Farkaš, Jernej Saboti, Jože Saboti, Janez Peršak in Franc Gajser. Za prvega načelnika društva je bil izvoljen Matija Slekovec.

Vaščani so takrat s skromnimi sredstvi nabavili najnujnejšo gasilsko orodje, da so lahko pristopili h gašenju požarov, prvo ročno brizgalno so si kupili leto dni pozneje znamke Kernreiter na Dunaju. Brizgalno so uporabljali vrsto let, tudi za različna tekmovanja, vaje, danes je še ohranjena in je pravi ohranjeni gasilski eksponat in še uporabna.

Društvo je preživelo prvo in drugo svetovno vojno in druge spremembe, preživelo je nekaj gasilskih zvez, ponosni pa so, da se je ohranilo nekaj starih zapisov, slik z raznih prireditev. Ob jubileju je društvo dodalo nov list bogate gasilske zgodovine gasilskega društva Iljaševci. V letu 1895 so je zgradil gasilski dom, leto pozneje še lesen stolp za ugotavljanje lokacije požarov.

Leta 1918 je bilo za društvo prelomno leto, kajti po razpadu Avstro-Ogrske in nastanku prve Jugoslavije, je društvo delo nadaljevalo v Dravski banovini. Tudi druga svetovna vojna je društvo zdesetkala in je komaj preživelo. Pravi razcvet se je začel od leta 1984 naprej, ko so začeli nabavljati gasilsko opremo, vozila, obleke itd. Društvo se je pred leti pobratilo z gasilskim društvom Žalec. Leta 1993 ob praznovanju 100. obletnice društva so na pročelju doma odkrili spominsko ploščo ustanoviteljem društva.

Do leta 1980 so sodelovali pri več kot 130 požarih v bližji in daljni okolici. Vse skozi so skrbeli za gasilski dom, izobraževanje članstva, pomlajevanje članstva ter sodelovali na različnih vajah in tekmovanjih. Ob začetku praznovanja 120. obletnice PGD Iljaševci je vse zbrane gasilce, goste ter domačine nagovoril njen predsednik Miran Dajčar. Nagovor je imel tudi predsednik Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru Drago Rakuša, ki je pohvalil prizadevanja društva, da so vseh 120 let obstoja in delovanja bili v vasi gonilna sila. Gasilcem je spregovoril nekaj spodbudnih besed namestnik predsednika Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je čestital društvo ob jubileju. Dejal je, da so uspehi društva vidni na vsakem koraku, kajti desetletja delovanja društva so bila vedno vpeta za pomoč ljudem v nesreči, ob požarih in drugih elementarnih nesrečah. V Gasilski zvezi Slovenije je novo vodstvo že zavihalo rokave, kmalu bo sledila je dejal Cerkovnik, razprava o novem nacionalnem programu požarnega varstva od leta 2015 do 2020. V tem programu bodo veliko pridobila prav gasilska društva v Pomurju, predvsem na področju financiranja gasilstva, da bi s časoma dohiteli ostale gasilske pokrajine, ki so nadpovprečno razvite.

Lepim željam in čestitkam ob praznovanju društva sta se še pridružila župan občine Križevci pri Ljutomeru mag. Branko Belec in poveljnik Uprave za zaščito in reševanja za Pomurje Martin Smodiš. Ob 120 letnem praznovanju je društvo prejelo zlati znak Civilne zaščite, plaketo Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru in srebrno plaketo Gasilske zveze Slovenije. Dan prej pa so še na slavnostni seji podelili najzaslužnejšim gasilcem priznanja, pohvale, z značkami pa so se tudi spomnili na gasilske veterane.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje