S konji na obisk iz Prlekije v Prekmurje

Zakonca Franc in Vera Šiftar in njuna prijatelja so se podali iz Podgradja pri Ljutomeru do vasi Trnje s konjsko vprego

Jože Žerdin, torek, 25. junij 2013 ob 15:581
Zakonca Franc in Vera Šiftar in njuna prijatelja so se podali iz Prlekije v Prekmurje s konji

Zakonca Franc in Vera Šiftar in njuna prijatelja so se podali iz Prlekije v Prekmurje s konji

V Prlekiji v zibelki reje konj pri družni Šiftar iz Podgradja pri Ljutomeru že več kot 20 let redijo konje, pred leti so še z njimi opravljali razna kmečka dela. Danes družina več konjev ne uporablja za domače potrebe, ampak za šport in rekreacijo, saj se z njimi večkrat popeljejo kam na obisk. Večkrat pa se tudi družina poda na potep s konji s konjsko vprego.

Tokrat so se v nedeljo, 23. junija podali na dolgo pot s konjsko vprego iz Prlekije od družine Šiftar iz Podgradja, pri Ljutomeru, zakonca Franc in Vera Šiftar in njuna prijatelja. Popeljali so se s konjsko vprego ali »bagerlin«, katerega sta vlekli kobili Luca in Astra, ki sta mešanici lipicanca in sta angleške pasme. Prestopili so tudi reko Muro, prispeli v Prekmurje in se podali v vas Trnje na vaško proščenje kamor so bili povabljeni k družini Hozjan, ki prav tako redijo konje. Peljali so se z lesenim »bagerlinom«, ki ima še lesena kolesa, katere še izdelujejo nekateri kolarji v Prlekiji. Med vožnjo so poželi veliko zanimanja, kajti malo kdaj se konji z vprego pojavijo na cesti v prometu.

Konji so zelo plemenite živali. Le-te tudi vrsto let negujejo in redijo konje kasače namenjene za konjske dirke, na hipodromu v Ljutomeru. Lansko leto se je v ljutomerskem klubu uresničila želja in uredili so nov muzej Kasaškega kluba Ljutomer, kjer so razstavljeni stari dokumenti, slike dirkalnih dirk, podkve, pokali itd. Sama reja konjev kasačev je v Prlekiji obstajala že v času Avstro-Ogrske monarhije. V Ljutomeru so prve kasaške dirke pripravili leta 1874, ljutomerski kasač ima bogato zgodovino, ki zelo zna ceniti in spoštovati svoje konje. Konj je zelo plemenita žival, je vedno rad čist, prehranjuje se s kvalitetnim senom, ovsom, najraje pa se tudi pase na travniku.


Več v Zanimivosti