Tujke silili v prostitucijo in trgovali z ljudmi

Priprti so 50-letni osumljenec iz UE Gornje Radgone in njegova izven zakonska partnerica, 26-letna državljanka Romunije ter 38-letni osumljenec iz UE Murska Sobota

Prlekija-on.net, sreda, 26. junij 2013 ob 13:277
Kriminalisti in policisti so opravili 4 hišne preiskave, od tega 3 na območju UE Gornja Radgona in 1 na območju UE Murska Sobota

Kriminalisti in policisti so opravili 4 hišne preiskave, od tega 3 na območju UE Gornja Radgona in 1 na območju UE Murska Sobota

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Murska Sobota so v sredo, 19. junija, zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zloraba prostitucije in Trgovine z ljudmi, opravili 4 hišne preiskave, od tega 3 na območju UE Gornja Radgona in 1 na območju UE Murska Sobota. Med hišnimi preiskavami je bilo zaseženih več mobilnih telefonskih aparatov, računalnikov, pisne dokumentacije in raznih zapiskov, večja vsota denarja ter plinska pištola.

Hišne preiskave in nadaljnji postopki so bili nadgradnja večmesečnega izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so bili vodeni s strani tožilca Specializiranega državnega tožilstva v Ljubljani in so se nanašali na preiskovanje kaznivih dejanj Trgovine z ljudmi in Zloraba prostitucije.

Problematiko izvajanja prostitucije in izkoriščanja delavcev v Gornji Radgoni so policisti Policijske uprave Murska Sobota spremljali več let. V obdobju zadnjih treh let so policisti PU Murska Sobota v dveh lokalih opravili več nadzorov, tako sami kot v sodelovanju z različnimi inšpekcijskimi službami. Pri tem so bile ugotovljene kršitve po Zakonu o javnih zbiranjih, Zakonu o gostinstvu, Zakonu o javnem redu in miru ter druge kršitve, ki so jih ugotovile inšpekcijske službe.

Prav tako so policisti zoper 50-letnega osumljenca iz Gornje Radgone v preteklosti že podali več kazenskih ovadb za kazniva dejanja Zloraba prostitucije, Delo na črno in Kršitev temeljnih pravic delavcev.

Med izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, so se potrdili sumi izvrševanja kaznivih dejanj Zloraba prostitucije in Trgovine z ljudmi, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da so osumljenci z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v času od meseca decembra 2009 do meseca junija 2013, najprej v Romuniji novačili, nato pa iz Romunije v Slovenijo zaradi izkoriščanja pri prostituciji prepeljali več kot 32 deklet, katere so nato nastanili v prostorih ob lokalih, v katerih se je prostitucija tudi izvajala. Eno dekle je bilo v času izkoriščanja mladoletno.

Pri tem so osumljenci izkoristili socialno ekonomske razmere v Romuniji, revščino, pomanjkanje socialne vključenosti ter slabe priložnosti in možnosti zaposlitve v Romuniji. Po prihodu v Slovenijo so osebe po večini fiktivno prikazovali in jih zaposlili kot osebe brez poklica, natakarice ali plesalke in jih seznanili z dejstvom, da njihov zaslužek prinaša le prostitucija in z njo povezane aktivnosti v smislu spolnega izkoriščanja. Spolne usluge so se izvajale v zgradbah na naslovu lokalov. Cene spolnih uslug so znašale od 60 do 100 evrov. Osumljenci so dekletom, po nudenju spolnih uslug strankam, odvzeli najmanj polovico zneska, ki ga je stranka plačala za spolno uslugo.

Med izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov je bilo ugotovljeno, da so osumljenci svoja dekleta ponujali v najem in prodajo, ponudili pa so jih tudi tajnim delavcem. 19. junija so osumljeni prodali tajnim delavcem dve dekleti, državljanki Romunije, za 3000 evrov. Ob izvršitvi navideznega odkupa deklet, so kriminalisti in policisti odvzeli prostost članom združbe ter pričeli z izvajanjem preostalih procesnih dejanj (hišne preiskave, zaseg predmetov in zaslišanja osumljencev).

V času izvedbe realizacije zadeve je bilo ugotovljeno, da se v obeh lokalih nahaja 5 žrtev trgovine z ljudmi in izkoriščanja zaradi zlorabe prostitucije, katere so bile umaknjene na varno, kjer jim je bila ponujena vsa potrebna psihosocialna pomoč v sodelovanju z nevladno organizacijo.

Pred opravljanjem hišnih preiskav je bila odvzeta prostost sedmim osebam, od katerih so bile tri privedene pred preiskovalnega sodnika Okrožnega Sodišča v Murski Soboti, ki je zanje odredil pripor. Priprti so 50-letni osumljenec iz UE Gornje Radgone in njegova izven zakonska partnerica, 26-letna državljanka Romunije ter 38-letni osumljenec iz UE Murska Sobota.


Več v Črna kronika