Dan državnosti so praznovali na Pohodu od kleti do kleti

Trinajstega pohoda se je udeležilo doslej največ pohodnikov

Branko Košti, sreda, 26. junij 2013 ob 19:35
Pohod od kleti do kleti

Pohod od kleti do kleti

Trinajsto leto zapored na Dan državnosti 25. junija, so vinogradniki Društva vinogradnikov Mala Nedelja, pripravili tradicionalni Pohod od kleti do kleti. Letošnji pohod, katerega organizirajo vsako leto točno na dan praznika, ne glede na dan v tednu, je bil doslej daleč najbolj obiskan.

Sredi prijetnega sobotnega popoldneva so pohodniki zapustili Gostišče Žinko v Moravskem vrhu, kjer je bilo zbirno mesto, in se podali skozi Moravski vrh. Niso se še dobro ogreli, že je sledil prvi postanek pri Horvatovih in prvo okušanje kmečkih dobrot in seveda dobre kapljice.

Naslednji postanek je bil v Novem vrhu pri Lovrec Francu, kjer so bili pohodniki prav tako bogato pogoščeni s strani domačinov, nakar so ob veselih melodijah kar treh harmonikarjev, ki so spremljali pohodnike, nadaljevali pot do naslednje postaje, kjer jih je čakalo presenečanje: pršut, refošk, teran in malvazija, v naših krajih redke dobrote, katere je s Primorske pripeljal Tomaž Mencinger, lastnik znane Gostilne pri Mari v Piranu. Gospod Mencinger je v Novem vrhu pred leti kupil vinograd, katerega pa zaradi oddaljenosti ne obdeluje, ampak je delo prepustil Danilu Hornu, sam pa zelo rad pride na vikend in se druži z domačini, ki so ga že sprejeli za svojega.

Naprej je, z vmesnim postankom pri Lukačičevih, pot vodila proti domačiji aktualne Vinske kraljice DV Mala Nedelja Tanje Vrbnjak, ki je pohodnike pričakala v družbi še treh vinskih kraljic: Jerneje Jančar iz radgonsko kapelskih goric, kogovske vinske kraljice Špele Borko in kraljice terana Katrin Štoka s Krasa. Seveda so Tanja in njeni domači pohodnike z veseljem pogostili z dobrotami in se skupaj z njimi poveselili. Še "gasilska slika" vseh udeležencev z gostitelji, nato pa nadaljevanje poti, ki je postala nekoliko napornejša, malo zaradi z dobrotami napolnjenih želodcev, še bolj pa zaradi strmine in neprijazne makadamske ceste. Kljub temu so vsi brez večjih težav prišli do Filipičevih v Spodnjem Moravskem vrhu, kjer so si oddahnili in seveda dodali kaj v želodec, če je bilo še kaj prostora. Tako so lažje premagali zadnji, dokaj strm, a na srečo kratek del poti, po kateri so se vrnili do Gostišča Žinko.

Razpoloženje ob povratku je bilo na vrhuncu, od napornega pohoda nič kaj utrujene noge so kmalu zaplesale po ritmu frajtonaric, prijetno je teknil okusen bograč, še bolj pa odlično hladno vino domačih vinogradnikov. V veselem vzdušju so ob prihodu prisrčno pozdravili Vinske kraljice. Njihovim visokostim je bil prihranjen del pešačenja in so se na zaključek pripeljale s častitljivo starim, a na novo zloščenim mercedesom, seveda s svojim elegantnim šoferjem. Mercedes pa je bil malo premajhen za vse, zato se je ena kraljica morala zadovoljiti z vožnjo s fičkom, ki šteje že tudi zavidljivo število let.

Zadnje uradno dejanje pohoda je bila podelitev priznanj članom DV Mala Nedelja za dosežene rezultate na letošnjem društvenem ocenjevanju vin, nakar se je nadaljevala zabava v večerne ure.

Letošnji pohod je, sodeč po izjavah sodelujočih v celoti uspel, za kar imajo, poleg vinogradnikov DV Mala Nedelja in gostiteljev na domačijah, zasluge številni krajani ob trasi letošnjega pohoda, ki so prispevali svoje dobrote za pogostitev, nekateri pa so pohodnike pogostili kar ob poti mimo njihovega doma.

Medtem, ko se je v Moravskem vrhu odvijala prava veselica, obveznosti za vinske kraljice še ni bilo konec. Na pobudo gostiteljice Tanje Vrbnjak, so za goste v Biotermah pripravile predstavitev nekaterih sort vin iz vinorodnih območij, iz katerih prihajajo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport