Spominska dirka ob 40 letnici dirk z motorji po Murski Soboti

Po spominski dirki se je zapeljal nekdanji cestni dirkač Edo Berden

Jože Žerdin, sreda, 26. junij 2013 ob 23:24
Edo Berden in Jovica Paliković

Edo Berden in Jovica Paliković

V sklopu soboških dnevov je v soboto, 22. junija, Moto klub veterani Murska Sobota, pripravil spominsko dirko ob 40. obletnici cestno hitrostnih dirk, ki so bile prve cestno hitrostne dirke po mestu Murska Sobota leta 1960.

Srečanje je potekalo na parkirnem prostoru pred NLB Murska Sobota, kjer so se zbrali ljubitelji starodobnih vozil, nekdanji dirkači, ki so odpeljali spominsko vožnjo s starodobnimi vozili po mestu Murska Sobota, po cestah nekdanjega dirkališča. Na čelu te spominske dirke je bil petkratni državni prvak Edo Berden iz Murske Sobote.

Edo se je s cestno hitrostnimi dirkami začel ukvarjati v zelo rosno mladih letih leta 1960. Aktivno pa je začel dirkati leta 1962, k dirki ga je navdušil njegov mojster, kjer je Edo delal v avtomehanični delavnici. Edo je bil zelo aktiven, saj je preizkusil vsaki dirkalni motor na dvorišču, kjer je delal. Tako se je od tistega časa že vključeval v državno prvenstvo in že leta 1964 tekmoval na državnem tekmovanju, kjer je zasedel drugo mesto, takrat je tudi na ogled dirk prišlo do 30 tisoč obiskovalcev.

Največje dobljeno priznanje za športne dosežke za časa skupne Jugoslavije je prejel leta 1971, ko je na mednarodni dirki na Češkoslovaškem zasedel prvo mesto v 125 ccm razredu in tako osvojil zlato čelado. Spominja se tudi časov, ko je v svoji 12-letni karieri postal petkratni državni prvak Jugoslavije.

Tako so se na trgu Zmage pred NLB v Murski Soboti zbrale legende motociklističnih dirk izpred 50 let. Prišli so Edo Berden, Jovica Paliković iz Zagreba, Jože Domonkoš, Mirko Jelen, Salobir Norbert, Štefan Rožič in drugi. Prav ti so se podali na prvo spominsko dirko po mestu. Tokrat je šlo le za spominsko dirko, kjer so obudili lepe spomine na preteklost. Za to priložnost so tudi na pakirnem prostoru pripravili na panojih spominsko razstavo slik in gradiva iz obdobja dirk in starodobnih motorjev in avtomobilov, vseh cestno hitrostnih dirk v 40. letih, katere so se odvijale v mestu Murska Sobota in drugod.

Spominska dirka s starimi starodobnimi motorji s prikolicami je z izpušnimi plini zelo onesnažila zrak v centru Murska Sobota, kajti zadnjo dirko so odpeljali s sodobnimi motorji iz trgovine Motokros iz Murske Sobote, kajti ti motorji že imajo katalizatorje in že skoraj nič ne onesnažujejo okolja. Po mestu je v času dirke bilo čutiti veliko hrupa, brnenje motorjev, dirkači pa so med vožnjo doživelo veliko adrenalina. Obiskovalci so bili nad dirko in starimi dirkači, ki so dirkali pred 40 leti zelo navdušeni, na spominsko dirko pa se je popeljal tudi murskosoboški župan Anton Štihec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno