Svojevrsten kolesarski podvig - iz Beltincev do Pariza s kolesi

Štirje mladi kolesarji bodo v osmih dneh prekolesarili 1500 kilometrov

Jože Žerdin, četrtek, 27. junij 2013 ob 17:302
Štirje mladi kolesarji bodo v osmih dneh prekolesarili 1500 kilometrov

Štirje mladi kolesarji bodo v osmih dneh prekolesarili 1500 kilometrov

Kolesarstvo je v Beltincih doma, temelje le-tega je pred mnogimi leti postavil domačin Dimek, kajti po njegovih stopinjah danes pedale pogajajo v Društvu ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci, Tim mlin Beltinci in drugi, kjer je ohranjena tehnološka in ljudska zapuščina starih koles.

Štirje mladi kolesarji iz Društva za kolesarstvo, kulturo in umetnost Beltinci so se odločili in začeli pred nekaj meseci s kolesarskimi pripravami za njihov doslej največji kolesarski podvig. Odločili so se namreč, da bodo odšli na kolesarsko pot od Beltincev do Pariza. Tako so kolesarski podvig začeli v četrtek, 27. junija, v jutranjih urah pred občinsko stavbo v Beltincih, kjer so jih sprejeli in na pot z bučnim aplavzom, predvsem njihovi najdražji tudi v solzah v očeh ter cmokom v grlu, pospremili na dolgo pot iz Slovenije, preko Avstrije, Nemčije do Pariza v Franciji, na Elizejske poljane pod Eiflov stolp.

Štirje mladi kolesarji Danilo Lebar, Boštjan Kouter, Bojan Kerčmar in Simon Gjerkeš so torej pogumni mladi kolesarji, ki so se odpravili na 1500 kilometrov dolgo pot. Za njih je to nova dogodivščina, kajti med samo potjo si bodo ogledali številne naravne in turistične zanimivosti. Njihova pot bo trajala osem dni, za varnost jih bo spremljal avtodom, katerega bo vozil Miran Vereš, v njem bo hrana in rezervni deli za kolesa. Dnevno bodo prekolesarili okoli 200 kilometrov. V Beltince pred beltinski grad se bodo vrnili med 9. ali 10. julijem, ko bodo za njih pripravili prav tako velik sprejem, kot so ga pripravili od startu v Pariz.

Pred odhodom so jih nagovorili župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši in predsednik Društva ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci Avgust Farkaš. Blagoslov kolesarjev pa je opravil domači župnik Alojz Benkovič, ki je povedal, da so že pri jutranji maši opravili molitev za varno kolesarsko vožnjo do Pariza. Pred leti so Prekmurci na veliko romali na božja pota v Francijo ali pa celo tudi na sezonsko delo, kjer so delali na velikih farmah in doma preživljali številne družine. Župnik je še povedal, da naj pozdravijo in ponesejo Božji blagoslov iz rodne Slovenije iz župnije Beltinci med Slovence v Pariz, kjer imajo le-ti tudi slovenski dom.

Start so začeli z Dimekovo himno. Prvi so se ob spremstvu policije popeljali štirje mladi kolesarji, z njimi so še bili številni kolesarji iz društva Dimek, številni ostali kolesarji in motoristi. Prve kolesarske pedale so začeli poganjati skozi Beltince, po kolesarski stezi proti Rakičanu do Murske Sobote, proti Gederovcem do mejnega prehoda v Avstriji.

Dušan Rovanšek- Drmagnum petek, 28. junij 2013 ob 14:40

Ploskač Bravo fantje. Srečo vam želim.

TUNČEK nedelja, 30. junij 2013 ob 20:05

Čehi čim meje gumidefektof van želin ! Ploskač Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport