Jubilejni, 25. Folkart na Festivalu Lent

Letos se obiskovalcem predstavljajo skupine iz Slovenije, Makedonije, Romunije, Kolumbije, Ukrajine, Litve in Cipra

Karmen Razlag, petek, 28. junij 2013 ob 14:35
25. Folkart na Festivalu Lent

25. Folkart na Festivalu Lent

V torek so na Glavnem odru na Dravi otvorili jubilejni 25. Folkart, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom direktorice Unesca Irine Bokove.

Letos se obiskovalcem predstavljajo skupine  iz Slovenije, Makedonije, Romunije, Kolumbije, Ukrajine, Litve in Cipra; folklorna skupina Akademije umetnosti Severnega Cipra iz Nikozije, folklorni ansambel ukrajinske glasbe in plesov Chaika iz Odese, državni folklorni ansambel Lietuva iz Vilne, folklorna skupina Carmen Lopez z univerze iz kolumbijskega Calija, folklorni ansambel Ardealul iz romunskega Sibiuja in akademsko kulturno-umetniško društvo Orce Nikolov iz Skopja. Slovenijo zastopa akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, skupina Emona iz Ljubljane in folklorna skupina Leščeček iz Veržeja.

Omenjene skupine niso nastopile samo na Glavnem odru na Dravi, ampak kot vsako leto, tudi na drugih prizoriščih, kot so promenada po Lentu, mariborske ulice in tudi v drugih bližnjih mestih. V Artkampu pa je vsak dan ob 17. uri potekal še 15. Otroški Folkart. Danes zadnjič.

Zaključek jubilejnega Folkarta si lahko ogledate v soboto, 29. junija ob 21:30 uri na Glavnem odru na Dravi, sicer pa se Festival Lent nadaljuje vse do naslednje sobote, 6. julija. Program je na voljo na www.festival-lent.si.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij Folklorne skupine »Carmen Lopez« iz univerze Universidad del Valle Cali iz Kolumbije, ki so se občinstvu predstavili tudi v športni dvorani Miklavž v sredo zvečer.

Skupino, ki izhaja iz ene največjih univerz v Kolumbiji, je leta 1968 ustanovila profesorica Carmen Lopez. Poosebljajo 45 let plesa in ljubezni do kolumbijske tradicije in ponosno nosijo ime svoje ustanoviteljice. Vse od leta 1968 so predani svojemu poslanstvu predstavljanja tradicionalne ljudske umetnosti po festivalskih odrih širom sveta. Kolumbija je dežela izjemno bogate kulture ter polna legend o življenju. Imajo veliko skupnega tudi z ostalimi državami Latinske Amerike, viden pa je izjemno močan vpliv ameriških staroselcev, z elementi Afrike in španske kulture.


Več v Kultura in izobraževanje