Panoramska vožnja traktorjev po vaseh občine Beltinci

Ob lepem sobotnem vremenu se je popeljalo 40 traktorjev in čez 100 udeležencev

Jože Žerdin, sobota, 29. junij 2013 ob 14:05
Panoramska vožnja po vaseh občine Beltinci

Panoramska vožnja po vaseh občine Beltinci

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači Ižakovci je v soboto, 29. junija, pripravilo drugo panoramsko vožnjo po vaseh občine Beltinci ljubiteljev starodobne tehnike, predvsem starih traktorjev, nekateri so bili izdelani že leta 1950.

Udeleženci so se najprej zbrali pri vaško-gasilskem domu v Ižakovcih. Iz vseh strani so se v obmursko vas Ižakovci pripeljali pravi »lepotci« - traktorji, kajti nekateri s častitljivimi letnicami, ki so bili izdelani največ po drugi svetovni vojni. Veliko teh traktorjev so danes lastniki ohranili in jih restavrirali, pri čemer se z njimi popeljejo le na panoramske vožnje, spet drugi pa jih še tu in tam uporabljajo za oranje ali kakšna priložnostna dela.

Kot nam je povedal predsednik društva Mirko Hirci so po krajšem druženju in klepetu v Ižakovcih in skupinskem fotografiranju pot začeli proti Dokležovju, se ustavili v vasi Bratonci, kjer so jih Turistično društvo Bratonci pogostili z bratonsko kulinarično jedjo - krapci. Od tam so panoramsko traktorsko pot ob spremstvu društva Potač Gančani in ižakovskih gasilcev nadaljevali skozi vas Lipovci do Gančan, kjer so se za nekaj časa ustavili, kjer jim je Društvo Potač pripravili traktorsko spretnostno vožnjo, trije najboljši so prejeli spominske pokale.

Vožnjo so potem nadaljevali skozi vas Beltince do Športnega centra v Ižakovcih, kjer so letošnjo drugo traktorsko panoramsko vožnjo sklenili ob druženju. Člani Turistično Društvo Ižakovci so za njih skuhali in jih pogostili s prekmurskimi kolinami z bujto repo. Zbralo se je okoli 40 traktorjev, vseh udeležencev, ki so se udeležili ob lepem sončnem vremenu, udeležencev pa je bilo nekaj čez sto, predvsem so prevladovali mladi, ki jih starodobna tehnika še kako zanima. Šlo je za povojne traktorje, največ je bilo traktorjev znamke od nemške, avstrijske in angleške izdelave.

Za to vožnjo so se odločili z namenom, da obujajo stare spomine na preteklost naših prednikov tako na levem kot na desnem bregu reke Muri, ko so še orali s kravami, a pozneje so prišli k domačijam traktorji. Na panoramsko vožnjo so kot spomin na nekdanja kmečka opravila, običaje in navade, nekateri pripeljali staro kmečko orodje, ki je bilo prava paša za oči. Predvsem je šlo za druženje lastnikov traktorjev, da vsak za nekaj časa iz svojih garaž ali kmečkih gumn popeljejo svoje traktorje na ogled.

Poleg članov Društva ljubiteljev stare tehnike Pufkači Ižakovci so se vožnje udeležili tudi Polanski Pücki, Društvo stare kmetijske tehnike iz Rakičana, traktoristi iz Bistrice. Kot poudarja predsednik Mirko Hirci so začeli pred štirimi leti z željo, da se nekaj na področju ohranjanja stare kmetijske tehnike v občini Beltinci naredi in ohrani za poznejše rodove, in tako ostanejo spomini na nekdanje kmečke čase. Danes društvo šteje že 54 članov.

Članice Društva Lan pa so za to priložnost spekle različne pogače, katere so delile vsepovsod, kjer so se ustavili. Tokratna druga panoramska vožnja po občini Beltinci je imela pridih kmečkega značaja, vse je torej slonelo na kmečki vožnji in kmečkih jedeh, kot pred 60. leti in več. Vse skozi nekaj urne vožnje jih je spremljala domača živa glasba, kar je dalo svoj ton in pomen.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno