Srečna vrnitev štirih kolesarjev iz Francije

Topel sprejem za mlade kolesarje pred beltinskim gradom

Jože Žerdin, sreda, 10. julij 2013 ob 17:12
Štirje kolesarji, ki so prekolesarili to dolgo pot

Štirje kolesarji, ki so prekolesarili to dolgo pot

Štirje mladi kolesarji iz Društva za kolesarstvo, kulturo in umetnost iz Beltinec, so se odločili in začeli kolesarski podvig iz Beltinec v Francijo v mesto Pariz. Na pot so se podali 27. junija, katere je pred odhodom blagoslovil beltinski župnik Alojz Benkovič. Na to dolgo pot od Beltinec, kamor so tudi nekoč pred mnogi leti odhajali naši dedki in babice na sezonska dela v Francijo.

Svojevrsten kolesarski podvig - iz Beltincev do Pariza s kolesi
Svojevrsten kolesarski podvig - iz Beltincev do Pariza s kolesi

Na kolesarsko pot so se podali od župnijske cerkve v Beltincih, nato so pot nadaljevali preko Avstrije, Nemčije in do končnega cilja v Pariz v Francijo. Pot je bila za mlade kolesarje zelo naporna, saj so v sedmih dneh prekolesarili 1430 metrov poti. Med potjo je skoraj dva dni deževalo, s kolesi so se povzpeli tudi na nadmorsko višino 958 metrov, kjer je bilo samo 10 stopinj Celzija. Na tej poti jih je spremljal avtodom. Miran in Metoda sta jih z avtodomom spremljala celo pot, v avtodomu so imeli hrano in rezervne dele za kolesa in obleko.

V Pariz so prispeli na sedmi dan v zgodnjih jutranjih urah, ko so se prižgale mestne luči. Najprej so se ustavili pri Eiflovem stolpu, nato pa so pot nadaljevali do slovenskega doma, kjer so bivali. V centru Pariza so našim zdomcem in turistom ponujali odlično lendavsko vino. Tam so se tudi srečali s slovenskimi zdomci, ki živijo v tem mestu in okolici Pariza. Ogledali so si tudi zgodovinske znamenitosti Pariza.

Kolesarji so se srečno iz svoje dolge poti vrnili v torek, 9. julija v popoldanskih urah. Pred gradom v Beltincih jih je pričakalo veliko radovednežev, sorodniki, prijatelji in znanci, kateri so jih z bučnim aplavzom pozdravili. Kolesarji so za spomin prejeli šopek cvetja. Prvi jih je pozdravil župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši, kateri jim je čestital in bil vesel, da so se vsi zdravi in srečno vrnili domov v svoj rojstni kraj. Kolesarj pa niso pozabili na svoje sponzorje in donatorje, in v znak zahvale so vsakemu podarili steklenico francoskega šampanjca.

Za sprejem so jim pripravili živo glasbo, zaplesala pa je tudi beltinska folklorna skupina KUD. Kolesarskega podviga so se udeležili kolesarji Danilo Lebar, ki je bil vodja kolesarske poti, Boštjan Kouter, Bojan Kerčmar in Simon Gjerkeš; to so bili pogumni kolesarji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport