Redki primeri spravila bal slame v deželi ob Muri

Nekoč so slamo zlagali v kopice ali oslice

Jože Žerdin, četrtek, 11. julij 2013 ob 11:45
Spravilo bal slame

Spravilo bal slame

Čeprav je v deželi ob Muri tako na desnem, kot na levem bregu reke Mure žetev zlatega klasja v polnem teku, oziroma na višku, pa čeprav kmetje in pridelovalci zlatega klasja - pšenice z odkupom niso zadovoljni, je vsekakor potrebno pridelek pospraviti z njiv, oziroma pšenico požeti.

Ponekod kombajni žanjejo pšenico na njivah in takoj slamo zmeljejo, a tu in tam so še kmetje, ki slamo potrebujejo za hleve za nastiljo krav ali prašičev. Svoj čas je bilo na pomurskih poljih takih prizorov (kot je na sliki), ko je bila na njivi balirana slama, veliko. V teh dneh smo na njivi Štefana Tratnjeka iz Lipovcev v beltinski občini srečali gospodarja Štefana, ko so ob pomoči sorodnikov nalagali na voz štirioglato balirano slamo.

Nalaganje in zlaganje okoli 40 kilogramskih bal je bilo v vročem popoldnevu kar prijetno kmečko opravilo. Gospodar Štefan bo bale porabil za »nastiljo« prašičev. Takih kmečkih primerov spravila bal slame je v deželi ob Muri redko kje srečati, zato pa je bilo po besedah vseh treh, ki so bili na njivi, toliko lepše, kajti na tak način so obudili tudi nekdanjo delo ob žetvi. Glavno opravilo pri spravili bal slame, pa je bilo tudi v tem, da je bilo potrebno vsako balo lepo zložiti, oziroma povezati, da se voz z balami ni prevrnil.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti