Novo gasilsko vozilo za PGD Grlava

Ob 113-letnici novo gasilsko vozilo za gasilsko društvo Grlava

Jože Žerdin, nedelja, 14. julij 2013 ob 15:46
PGD Grlava prevzelo novo gasilsko vozilo

PGD Grlava prevzelo novo gasilsko vozilo

Pred 113. leti je bilo na Grlavi v Prlekiji v Gasilski zvezi Ljutomer ustanovljeno gasilsko društvo. Leta 2011 so se gasilci na občnem zboru dogovorili in sklenili, da gredo v nabavo novega gasilskega vozila GV-1 za prevoz moštva, kajti potrebe in nuja po sodobnem vozilu so narekovale potrebe po vozilu, katero bodo odslej v večji meri uporabljali za prevoz moštva za vaje, tekmovanja in morebitne požare.

Po 113. letih obstoja in delovanja društva je bilo še posebno slovesno v soboto, 13. julija, ko je vas Grlava slavila svojo gasilsko delovno zmago, ko so slovesno predali v uporabo novo gasilsko vozilo GV-1. Osrednje gasilsko praznovanje je potekalo pred vaškim domom na Grlavi, ko se je v čast prevzema novega vozila zbralo veliko število gasilcev iz Gasilske zveze Ljutomer in sosednjih društev v Prlekiji, prišli pa so tudi gasilci iz Prekmurja ter gosti iz PGD Radlje ob Dravi, Maribor – mesto, gasilci iz Drakovac iz sosednje države Hrvaške.

O nekaterih mejnikih 113-letnega dela in obstoja društva in novem gasilskem vozilu, je zbranim gasilcem in gostom spregovoril njen predsednik Dušan Novak. Gasilska prireditev je sicer potekala nekoliko drugače, kot so je gasilci vajeni, predvsem v sproščenem gasilskem »protokolu«. Sam gasilski program so s svojimi skladbami popestrili Križevski rogosti. Kot je bilo poudarjeno je gasilsko društvo Grlava bilo ustanovljeno še v času Štajerske gasilske zveze. V 113-letnem delovanju so se v društvu vedno zavzemali za razvoj društva, pomagali so vaščanom v najrazličnejših nesrečah. Tako so v vasi Grlava ob pomoči vaščanov gasilci zgradili lep gasilski dom ob njem pa protipožarni vodnjak. Tudi gasilskih ročnih brizgaln so imeli več, od leta 1997 se društvo ponaša z novim gasilskim praporom. Čeprav niso imeli možnosti za nabavo novih gasilskih vozil, so pred leti s pomočjo dobrih ljudi dobili dve gasilski rabljeni vozili iz Nemčije, ki sta jim bili v veliko pomoč pri vajah, tekmovanjih in požarih ter drugih posredovanjih.

Tako so gasilci in vaščani Grlave veseli in ponosni na svojega novega »gasilskega lepotica« GV-1, kajti dobili so ga po 40. letih, od kar so v Grlavo pripeljali staro a dobro rabljeno gasilsko vozilo iz Nemčije. Sam projekt nabave novega vozila je sicer potekal dobre tri leta od nakupa do prevzema, a zastavljeni gasilski cilj je bil uresničen. Bil je to velik finančni zalogaj za gasilce. Na pomoč pri nakupu vozila so jim priskočili vaščani Grlave, Občina Ljutomer, Uprava za zaščito in reševanje, donatorji in sponzorji. Pri nakupu jim je bil v veliko pomoč s svojimi dolgoletnimi gasilskimi izkušnjami Franjo Kniplič iz pobratenega gasilskega društva Radlje ob Dravi. Z nakupom vozila in z nadgradnjo so gasilci odšteli nekaj več kot 38 tisoč evrov.

V vozilu je nameščena prenosna motorna brizgalna, sesalne cevi, dihalni aparati in druga gasilska oprema. Ob zvokih Križevskih rogistov je ključe gasilcem novega vozila predal podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, ki je ob tej priložnosti gasilcem čestital k novi pridobitvi in jim izročil 350 evrov. Gasilsko društvo Radlje ob Dravi pa jim je ob prevzemu vozila podarilo gasilni aparat. Poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Trstenjak pa je gasilcem čestital ter podaril priznanje zveze. Domače gasilsko društvo se je ob koncu še zahvalilo s zahvalami. Botri gasilskega vozila so bili; Mirko Heric, Jože Grantaša, Miran Heric, Zdenko Bunderl, Mirko Korošak, Franc Vanko in Dušan Novak.

Gasilki praznik so na Grlavi povezali še z veliko vrtno veselico, kjer je gasilce in ostale obiskovalce zabaval ansambel Hay.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje