19. žetev zlatega klasa na Stari Gori

V košnji so se pomerili tudi domači župan Anton Slana, župan občine Veržej Slavko Petovar in pomurska poslanca DZ Branko Ficko ter Branko Smodiš

Klavdija Bec, ponedeljek, 15. julij 2013 ob 20:261
19. žetev zlatega klasa

19. žetev zlatega klasa

Na Stari Gori je v nedeljo, 14. julija, potekala tradicionalna, tokrat že 19. žetev zlatega klasa, ki so jo tudi letos organizirali Prostvoljno gasilsko društvo Stara Gora, Društvo podeželskih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici in enota za kmetijsko svetovanje Gornja Radgona.

Tekmovalci in obiskovalci so se zbrali pod znamenitimi starogorskimi lipami, kjer jih je pozdravil Pepek z brega, ki je prireditev tudi povezoval, nato so zbrane nagovorili še župan Anton Slana, predsednik PGD Stara Gora Anton Klemenčič in predsednica Društva podeželskih žena Ema Lančič. Potem so se vsi skupaj v spremstvu jürjevške pihalne godbe odpravili do pšeničnega polja, kjer so bile odmerjene tekmovalne parcele.

Izmed trinajstih žanjic je 1. mesto pripadlo Marti Klemenčič (DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici), na 2. mesto se je uvrstila Elizabeta Majerič iz Društva gospodinj Juršinci, tretja pa je bila Jožica Žajdela (DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici). Tretje mesto je za las ušlo četrtouvrščeni Mariji Tanacek iz DPŽ Gornja Radgona, 5.mesto pa je pripadlo prav tako že dolgoletni tekmovalki Mariji Filipič (Društvo gospodinj Juršinci).

Ekipno so 1. mesto zasedle domače žanjice (Marta Klemenčič, Jožica Žajdela, Anica Tancoš) iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici, drugouvrščene so bile žanjice (Marija Tanacek, Zdenka Klobasa, Anica Kramberger) iz DPŽ Gornja Radgona, 3. mesto pa je pripadlo žanjicam (Elizabeta Majerič, Marija Filipič, Ana Zelenko) iz Društva gospodinj Juršinci. Prav tako so se na odlično 4. mesto uvrstile destrniške žanjice (Marija Jakob, Terezija Brunčič, Majda Simonič) iz Društva kmetic Destrnik.

Za žanjicami so svoje spretnosti pokazali tudi kosci s pobiralkami. Najbolje se je odrezal kosec Alojz Cebek s pobiralkama Danico Janžekovič in Tončko Hosenburger iz Društva gospodinj Draženci. Drugouvrščena je bila domača ekipa iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici s koscem Edijem Leskovarjem in pobiralkama Anico Tancoš in Marto Klemenčič. Na 3. mesto se je prav tako uvrstila domača ekipa iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici, kjer je kosil Janez Mir, pobirali pa sta Jožica Žajdela in Marija Rožman. Posebnost letošnje prireditve so bili četrouvrščeni kosec Vinko Kokol s pobiralkama Anico Slodnjak in Marico Poplatnik, ki so tekmovali pod okriljem Etnografskega društva Cigani iz Dornave, spremljala pa jih je več kot desetčlanska pisana druščina »dornavskih Ciganov«. Peto in šesto mesto so zasedli predstavniki DPŽ Gornja Radgona s koscema Petrom Jančarjem in Janezom Klobaso, ter pobiralkami Simono Jančar, Marijo Tanacek, Zdenko Klobasa in Anico Kramberger.

Ob koncu so se v košnji med seboj pomerili še domači župan Anton Slana, župan občine Veržej Slavko Petovar in pomurska poslanca DZ Branko Ficko ter Branko Smodiš. Vsi so pokazali, da so spretni kosci, najbolje pa se je odrezal Anton Slana.

Za to, da je bila prireditev še bolj zanimiva, pa so poskrbeli tudi: Franc Belšak, ki je na prizorišče tekmovanja pripeljal več kot 60 let staro mlatilnico; »dornavski Cigani« − člani Etnografskega društva Cigani, ki so v svojih pisanih culah in košarah s seboj prinesli polno dobrot, pa še zaigrali in zaplesali so; legenda pomurskega novinarstva Ludvik Kramberger, ki je vsem pokazal, kako se kar sredi polja postavi »živi hrast«; Edi Leskovar, ki se je pripeljal na svojem nenavadnem kolesu, ki ga je sam izdelal in pa seveda Pepek z brega, ki je tudi tokrat poskrbel za dobro voljo in veselo razpoloženje tako tekmovalcev kot tudi obiskovalcev.

Organizatorji so poskrbeli za bogato kulinarično ponudbo, kjer ni manjkalo dobrot iz krušne peči, ki so jih pripravile članice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici. Tekmovalnemu delu prireditve je nato sledila veselica z ansamblom Pajdaši.

Pepek z brega ponedeljek, 15. julij 2013 ob 21:32

Prireditef kak se šika ... vas že zej vobin, ka drügo leto pridete na Storo Goro, dere bodo vrli organizatori pripravili tradicionalno 20. Žetev zlatega klasa Ploskač Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno