Zaključen 40. Tabor mladih gasilcev OGZ Ljutomer

V štiridesetih letih je taborilo več kot 2800 mladih gasilk in gasilcev

Branko Košti, petek, 19. julij 2013 ob 18:47
40. Tabor mladih gasilcev

40. Tabor mladih gasilcev

V času od 15. do 19. julija, je v Centru za usposabljanje za zaščito in reševanje v Bodislavcih, potekal jubilejni, štirirideseti Tabor mladih gasilcev Gasilske zveze Ljutomer.

Začetki tabora, ki vsa leta velja za kovačnico gasilskega kadra, segajo v daljno leto 1973, ko je, danes že gasilska legenda in častni poveljnik OGZ Stanko Hunjadi - striček, z gasilskimi tovariši, na zemljišču današnjih Bioterm, okrog sebe prvič zbral mlade gasilce z območja takratne občine Ljutomer. Madžarski šotor in vojaška kuhinja na kolesih sta še v spominu prvih tabornikov, od katerih mnogi danes opravljalo pomembno delo v gasilskih društvih.

Leto 1980 predstavlja pomemben mejnik v zgodovini taborov mladih gasilcev, saj so se takrat preselili v urejen center v Bodislavcih, kjer taborijo še danes. Velika pridobitev za izboljšanje kvalitete bivanja v taboru je tudi namestitev postelj v šotore leta 1992, kar je pomenilo slovo od podmetačev in spalnih vreč. Tabori so se odvijali vsako leto, razen leta 1991, ko je bilo izvedeno enodnevno srečanje mladih gasilcev.

Da je bil projekt tabora zadetek v polno, priča dejstvo, da se ga je v štiridesetih letih udeležilo preko 2800 mladih gasilk in gasilcev, kateri so s pomočjo več kot osemdeset mentorjev, osvojili številne gasilske veščine, veščine življenja v naravi in mnoga druga znanja, vsa leta pa so se kopali tudi v bazenih bližnjih Bioterm. Tudi program letošnjega tabora, katerega se je udeležilo štiriinosemdeset mladih gasilcev, so popestrili s predstavitvijo Izpostave RS za zaščito in reševanje iz Murske Sobote in RK iz Ljutomera, obiskali pa so jih še policisti PP Ljutomer in predstavniki Slovenske vojske iz Murske Sobote.

Slovesen zaključek letošnjega tabora in hkrati jubilejno slovesnost ob 40-letnici, so mladi gasilci s svojimi  mentorji pripravili v četrtrek, 18. julija zvečer. V taboru se je zbrala množica staršev letošnjih tabornikov, prišli pa so tudi mnogi nekdanji mentorji in gostje: podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj, predsednik OGZ Ljutomer Andrej Rus in poveljnik OGZ Andrej Trstenjak ter predstavniki CZ Občine Ljutomer.

Na slovesnosti so podelili priznanja vsem mentorjem za pomoč pri izvedbi taborov, posebno priznanje pa je kot ustvarjalec 40-letne zgodovine mladinskih gasilskih taborov iz rok predsednika OGZ Ljutomer Andreja Rusa, prejel Stanko Hunjadi. Za podporo pri izvedbah taborov je priznanje prejela tudi Občina Ljutomer, priznanje pa je bila deležna tudi kuharica Marijana. Slovesnost so zaključili mladi taborniki - gasilci s prikazom nekaterih svojih znanj in spretnosti, nakar je sledilo sproščeno druženje na taborskem prostoru.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje