PGD Kokoriči obeležilo 120 let obstoja in delovanja

Pred gasilskim domom v Kokoričih so pripravili svečano proslavo ob 120-letnici delovanja društva

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. julij 2013 ob 23:57

120 let PGD Kokoriči

V nedeljo, 21. julija, je Prostovoljno gasilsko društvo Kokoriči, pred gasilskim domom v Kokoričih, proslavilo 120 let obstoja in delovanja društva.

Visokega jubileja so se med drugim udeležili častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, predsednik Regijskega sveta ter poveljnik Občinske gasilske zveze Milan Antolin, župan Občine Križevci mag. Branko Belec, poslanec DZ RS Branko Smodiš, namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje RS Branko Dervodel, poveljnik Uprave za zaščito in reševanje za Pomurje Martin Smodiš, predsednik Gasilske zveze Križevci Drago Rakuša, častni sektorski poveljnik Alojz Osterc, člani Občinskega sveta Občine Križevci ter predstavniki donatorjev in sponzorjev.

Zbrane goste in obiskovalce je najprej pozdravila in nagovorila predsednica PGD Kokoriči, Jožefa Vrbančič, ki je dejala, da so kokorički gasilci veseli, da lahko praznujejo 120-letnico obstoja društva. "Obenem smo lahko zelo ponosni na naše prednike, ki so društvo ustanovili in ga ohranili vse do danes. Vsi skupaj si želimo, da bi to plemenito poslanstvo opravljali še naprej tako zavzeto in ga ohranili za našo mlajšo generacijo," je dejala ter dodala, da njihova zahvala gre vsem, ki so kakorkoli prispevali k izvedbi te slovesnosti, še posebej pa se je zahvalila vsem gasilcem in gasilkam, ki so ta dan žrtvovali svoj čas in s svojo prisotnostjo počastili jubilej.

Sledil je kratek povzetek 120-letnice društva. "Kdo trpi? Ne vprašamo. Kje gori? Pomagamo!", pod tem geslom je bilo leta 1893 ustanovljeno gasilsko društvo Kokoriči. Še istega leta je bila nabavljena rabljena ročna brizgalna, v letih 1909 in 1912 pa sta bili nabavljeni še dve ročni brizgalni. Po drugi svetovni vojni so vodstvo v društvu prevzeli mladi člani polni delovnega elana in leta 1953 se je pričela gradnja gasilskega doma, kateri je bil leta 1958 dokončan in ob 65-letnici društva predan v uporabo. Leta 1963 je bila kupljena motorna brizgalna Savica, sedem let pozneje pa brizgalna Ziegler z večjo zmogljivostjo. Leta 1982 je društvo razvilo društveni prapor, dve leti pozneje pa nabavilo gasilski avto. Leta 1986 so pristopili k izdelavi vodnih zajetij in s prostovoljnimi delovnimi akcijami, so bila tri vodna zajetja končana leto pozneje. Leta 1996 so k gasilskemu domu zgradili prizidek, uredili sanitarije ter pridobili prostor, ki jim služi kot pisarna. Takrat so tudi temeljito uredili gasilski dom, prepleskali notranjost in zunanjost. V tako urejen gasilski dom so leta 2003 postavili gasilsko vozilo, ki jim ga je podarilo PGD Kranjska Gora. Leta 2004 je na gasilski dom padlo drevo in povzročilo škodo, zato so leto pozneje celotno ostrešje prekrili z novo kritino. Leta 2008 so pričeli akcijo z zbiranjem prispevkov za novo gasilsko vozilo in s pomočjo Občine, Uprave za zaščito in reševanje RS, botrov, sponzorjev, donatorjev, vaščanov in občanov, leta 2010 imeli prevzem novega gasilskega vozila GVC 16/25. Za vozilo je manjkala garaža, zato so pristopili k dozidavi le-te. V roku enega leta je bila garaža dograjena, danes pa je dokončana v celoti. V zadnjem letu so tudi dokončali pisarno v zgornji etaži, dva tedna nazaj pa so obnovili celotno zunanjo podobo gasilskega doma. Člani društva skrbijo tudi za vzdrževanje orodja in opreme. V zadnjih desetih letih so uspeli skoraj v celoti opremiti z osebno in z zaščitno opremo operativce. Veliko pozornosti pa se skozi vsa leta posveča izobraževanju članstva, tako da je operativni sestav društva sposoben pravilno ukrepati ob morebitnih požarih in drugih nesrečah, kar jim ob številnih intervencijah v celoti uspeva. Vsako leto se udeležujejo tudi tekmovanj in proslav.

PGD Kokoriči združuje dve vasi - Kokoriči in Berkovski Prelogi, ki obe skupaj štejeta 52 hišnih številk. Njihovo članstvo kljub majhnosti, ob 120-letnici šteje kar 167 članov od katerih vsak prispeva svoj delček k razvoju društva.

Po povzetku 120-letnice društva, je zbrane nagovoril Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje RS, ki je dejal, da mu je v veliko čast in veselje, da lahko kot predstavnik države ob tej častitljivi obletnici spregovori par besed. Ob tem je dejal tudi, da bodo s 1. septembrom ponovno obnovili nočno izmeno v Murski Soboti, ki skrbi za sprejem klicev na pomoč, kar so prisotni nagradili z glasnim aplavzom.

Častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, je društvu čestital ob jubileju in dejal, da je četrtič na jubileju v Kokoričih. "Bil sem na 90-, 100-, 110- in tokrat na 120-letnici. To društvo je bilo ves čas svojega razvoja zelo uspešno in seveda tudi zagnano, tako na področju organiziranosti, predvsem pa na področju operativne pripravljenosti. To je veliko vredno in vam ob tej priložnosti čestitam, bodite še naprej tako uspešni in zagnani."

Slavnostni govornik na prireditvi, župan Občine Križevci mag. Branko Belec, je uvodoma dejal, da se bo tokrat izognil temam, kot na zadnji gasilski svečanosti, ko se je nekoliko dotaknil političnih tem, državnih simbolov in državne pripadnosti in bo govoril izključno o gasilstvu. Ob tem je navedel nekaj podatkov o lanski raziskavi, ki je pokazala, da je gasilec v Sloveniji najbolj zaupanja vreden poklic. "Lahko rečem, da je to veliko priznanje tako za poklicne kot prostovoljne gasilce. Gre za naloge, ki so opazne med ljudmi, ne gre toliko za poklic, kajti vemo, da je več prostovoljnih gasilcev. Lahko rečem, da je to nam vsem gasilcem v ponos," je dejal ob tem. "Gasilci so nosilci določenih vrednot. Ko se odločiš, za gasilsko delo, je na nek način en del sebe na razpolago vsem. Veliko je tudi podobnih prostovoljnih organizacij, vendar gasilci dajo na razpolago tudi svoje zdravje in življenje," je nadaljeval ter dejal, da so gasilci za njega največji junaki oz. heroji. "Hvala vam za opravljeno delo. Vam in vsem generacijam pred vami ter družinskim članom. Še nekaj je potrebno izpostaviti pri vas, Kokoričih in Berkovskih Prelogih. Lahko bi to opisal v treh besedah: pogum, vztrajnost in jasen cilj. Zaradi tega ste dosegli to, kar imate danes," še je med drugim povedal župan.

Nato so podelili zahvale, ki so jih med drugim prejeli Uprava za zaščito in reševanje RS, Tondach Slovenija, družina Heric Danijel in Boštjan, Oskrba in pomoč Lupša Olga s.p., družina Copot, Weingerl Danijel s.p., Gasilska zveza Križevci, Murales d.d., Zavarovalnica Triglav, Občina Križevci, Gasilska zveza Slovenije, M.Mulec d.o.o., Karba MGE d.o.o., Zidarstvo Jurkovič Miran s.p., PGD Maribor-mesto, Milena Nedeljko s.p., SRT Gregor, SKZ Ljutomer Križevci, Bohanec Janez, PGD Berkovci, PGD Logarovci, PGD Grabe, PGD Precetinci, PGD Iljaševci, Športno društvo Loko, Arcont d.d., Mlin Žnidarič d.o.o., Radgonske gorice d.d., Teleing d.o.o. ter Heric Antonija in Stanislav.

Člana društva Marija Heric in Franc Rakuša sta ob jubileju društvu podarila svoja dela - sliki, priznanje društvu pa je podarilo tudi PGD Maribor-mesto in Uprava za zaščito in reševanje, društvo je prejelo tudi srebrno plaketo Gasilske zveze Slovenije in plaketo Gasilske zveze Križevci.

Nato je društvo svojim članom podelilo odlikovanja, ki so jih prejeli:
Gasilsko odlikovanje III. stopnje:
  • Vladimir Farkaš
  • Franc Rakuša
Gasilsko odlikovanje II. stopnje:
  • Stanislav Ošlaj
  • Jože Farkaš
  • Slavko Osterc
Gasilsko odlikovanje I. stopnje:
  • Marjan Kosi
  • Jelislava Ošlaj
  • Anton Petovar
  • Alojz Marinič
  • Avgust Juterša
Gasilsko plamenico I. stopnje:
  • Jože Lupša
Odlikovanje za posebne zasluge:
  • Alojz Osterc
V uradnem delu je nastopila mlada glasbenica Anita Kralj, ki je zapela slovensko himno in Godba na pihala, po uradnem delu pa je zbrano množico zabaval ansambel Svetlin.

Celotno uradno proslavo z govori in s podelitvijo priznanj, si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje