20. obletnica ponovne obuditve nogometa na Cvenu

Športniki obeležili obletnico

Zoran Kosi, Drago Vukan, torek, 23. julij 2013 ob 21:56
Dobitniki zahval

Dobitniki zahval

Športno društvo Cven je v soboto, 20 julija, slovesno obeležilo 20. obletnico ponovne obuditve nogometa na Cvenu.

Minilo je namreč dvajset let, odkar so mladi domači fantje na začetku šolskih počitnic poleti leta 1993 prišli do zamisli, da bi na Cvenu ustanovili pravo nogometno ekipo in s tem po več letih premora ponovno obudili nogomet na Cvenu.

Ker se jim je predlog seveda zdel izjemen, so hitro pristopili k "delu". Pretežno se je treniralo na asfaltnem igrišču, a se je začelo urejati tudi veliko travnato igrišče.

Prvo leto se je tekmovalo v ligi za starejše pionirje 1993/1994. Jesenski del tekem se je odigral na igrišču v Ljutomeru, spomladi pa že na Cvenu. Tudi v naslednji sezoni se je nastopalo v ligi za starejše pionirje, v prihodnji (1995/1996) pa se je že sestavila mladinska ekipa, ki je nastopala v 2. mladinski ligi MNZ MS.

Članska ekipa je bila ustanovljena v naslednji sezoni (1996/1997). Več let je podjetje Makoter bilo glavni sponzor, zato je klub tudi nosil ime NK Makoter Cven.

V letu 2002 je prišlo do združitve klubov NK Makoter Cven in NK Ljutomer. Takrat se je klub preimenoval v NK Segrap-Makoter. Zgradila se je razsvetljava na pomožnem igrišču, brez katere bi si v današnjem času težko zamislili uspešno delovanje. Odigranih je bilo več mednarodnih tekem. Članska ekipa je v Bad Radkersburgu odigrala prijateljsko tekmo s Panathinaikosom iz Grčije, v Varaždinu pa z reprezentanco Irana.

Nekaj vidnejših rezultatov v dvajsetih letih delovanja
V sezoni 1996/1997 so mladinci v 2. MNL osvojili prvo mesto in enako se je zgodilo tudi v naslednji sezoni. V sezoni 2000/2001 sta mladinska in članska ekipa osvojili prvi mesti.

Že prej omenjena združitev klubov je obrodila sadove. Tako je članska ekipa v sezoni 2003/2004 osvojila prvo mesto v 1. MNL M. Sobota, mladinska ekipa pa je zasedla tretje mesto v svoji kategoriji. V tej sezoni je članska ekipa postala tudi prvak Pomurja v pokalnem tekmovanju in kot zaključek te nadvse uspešne sezone se je na Cvenu odigrala pokalna tekma z ekipo iz 1. SNL NK Gorica.

V sezoni 2008/2009 je članska ekipa v 2. MNL M. Sobota zasedla tretje mesto, v sezoni 2011/2012 pa je osvojila naslov prvaka te lige. In smo že na koncu te sezone, ko je članska ekipa v združeni 1. MNL M. Sobota s trdim in uspešnim delom zasedla zelo dobro tretje mesto. Poleg tega smo ob nogometnem igrišču uspeli postaviti montažne tribune za okoli sto ljudi.

Jeseni lanskega leta smo po nekaj letih premora ponovno začeli s treniranjem pri najmlajših dečkih. Ustanovili smo ekipo U 11 in se v tem letu že tudi prijavili v tekmovanje.

Seveda v naši nogometni sekciji ne deluje samo članska ekipa in ekipa najmlajših, omeniti je treba še ekipo veteranov, ki tudi poskrbi za svojo rekreacijo. Ti »dečki« pa ne skrbijo samo za svojo rekreacijo, ampak tudi za celotno delovanje kluba, saj so mnogi med njimi vključeni v vodstvo kluba, preostali pa nam s svojim znanjem in požrtvovalnostjo kako drugače nudijo pomoč.

V okviru praznovanja se je dopoldan odvijal turnir najmlajših ekip U 10 iz Veržeja, Ljutomera in Cvena.

Ob 15. uri je bila v dvorani Zadružnega doma osrednja slovesnost, na kateri so bile podeljene zahvale za pomoč pri ponovni obuditvi nogometa. Prejeli so jih Franc Gorza, Feliks Pihlar, Andrej Marinič, Peter Žibrat, Krajevna skupnost Cven, Makoter d.o.o. in Jani Žibrat s.p.

Po slovesnosti so si obiskovalci ogledali priložnostno razstavo, ki so jo pripravili člani ŠD Cven.

Nato je sledila nogometna tekma med ekipama ŠD Cven in ŠD NK Veržej, v kateri je bil novi prleški drugoligaš prepričljivo boljši (0:13), za konec pa so se med sabo pomerili še nekdanji nogometaši Cvena.


Več v Šport