Zelena luč tudi za energetsko sanacijo OŠ Cvetka Golarja

Energetska prenova se bo izvedla v najkrajšem možnem času, priprave pa že potekajo

Prlekija-on.net, četrtek, 25. julij 2013 ob 17:39
Energetska prenova se bo izvedla v najkrajšem možnem času

Energetska prenova se bo izvedla v najkrajšem možnem času

Občina Ljutomer je te dni prejela sklep Ministrstva za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije o sofinanciranju operacije Energetska sanacija OŠ Cvetka Golarja Ljutomer v višini 97.037,91 evrov, kar pomeni 85% od upravičenih stroškov projekta. Celotna ocenjena vrednost projekta znaša 143.258,70 evrov.

Med upravičene stroške spadajo stroški sanacije stavbe in stroški izvajanja nadzora nad investicijo v skupni višini 114.162,25 evrov. Stroški zamenjave ventilov, investicijske dokumentacije (DIIP), izdelave projektantskega predračuna in davek na dodano vrednost predstavljajo neupravičene stroške operacije.

Poleg potrditve projekta Oskrba s pitno vodo v Pomurju - Sistem C, je v tem tednu potrjena dodatna investicija z visokim delom nepovratnih sredstev, energetska sanacija leta 1978 izgrajene šolske stavbe Osnovne šole Cvetka Golarja. V sklopu energetske sanacije bo v celoti prenovljena fasada, zamenjana bodo okna ter termostatski ventili in opravljena bo izolacija podstrešja.

Projekt je del občinske proračunske strategije, da izpelje največje možno število investicij z nizko udeležbo lastnih sredstev. Županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba, je ob tem poudarila, da je sofinanciranje najboljši način, da iz občinskega proračuna dosežemo največ učinkov, zato je ta pristop glavno vodilo pri izvedbi investicij v zadnjih dveh letih.

"Lani nam je uspelo zamenjati strešno kritino, s čimer smo vsaj malo znižali stroške. S pomočjo pridobljenih nepovratnih sredstev pa bomo pristopili k celoviti energetski sanaciji ter omogočiti učenem in učiteljskem zboru boljše pogoje za delo" je dodala županja.

Osnovno šolo s prilagojenim programom z nižjim izobrazbenim standardom obiskuje 20 učencev, posebni program vzgoje in izobraževanja pa 8 učencev, skupaj torej 28 učencev. Povprečno število učencev na oddelek znaša 5,6 učencev. Zaposlenih je 16 strokovnih delavcev.

Leta 2000 je šola zaradi zmanjšanega števila oddelkov postala podružnica Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer. Vse bolj deluje kot center pomoči otrokom s posebnimi potrebami, ki so vključeni v druge osnovne šole in vrtce ljutomerske in sosednjih občin. Specialne pedagoginje zanje izvajajo dodatno strokovno pomoč, svetovanje strokovnim delavcem teh šol in vrtcev, pa tudi staršem otrok.

Prenova se bo začela izvajati takoj po izbiri najugodnejšega ponudnika in sicer predvidoma sredi septembra 2013, dela bodo končana do 10. novembra 2013.

Cilj investicije je doseči učinkoviteljšo rabo energije v objektu in zmanjšati toplotne izgube. Pričakovani so prihranki pri rabi energije, torej prihranki toplote in električne energije.


Več v Gospodarstvo