Maša na prostem, ob kapeli svete Ane v senci pod košatimi lipami

Anin praznik pri kapeli iz leta 1756 v Ljutomeru

Jože Žerdin, ponedeljek, 29. julij 2013 ob 15:30
Maša na prostem v Ljutomeru

Maša na prostem v Ljutomeru

V središču Starega trga v Ljutomeru v župniji Ljutomer, stoji lepa kapelica, ki je posvečena sv. Ani, katero so verniki postavili že davnega leta 1756. Obnovljena je bila leta 1989, nazadnje pa v letu 2012.

Na zadnji strani kapelice je naslikana slika Srca Jezusovega. Ob tej obnovi se je župnija odločila, da bo na sam praznik sv. Ane zvečer vsako leto pri tej kapelici sveta maša, ki bo posvečena vsem Anam, ki godujejo 26. julija.

Ob tej kapelici je bilo ob razglasitvi samostojne Slovenije zasajeno drevo lipe, ki je bilo tudi blagoslovljeno, in sedaj lepo raste. Ob letošnjem godu sv. Ane je bila v petek, 26. julija, sveta maša na prostem ob kapeli in v senci pod košatimi lipami, ki rastejo v tem delu Starega trga v Ljutomeru. Pri sveti maši se je zbralo veliko žena in deklet, ki nosijo ime sv. Ane in ostalih vernikov župnije Ljutomer.

Sveto mašo je daroval domači župnik Andrej Zrim, ob somaševanju letošnjega zlatomašnika, duhovnega pomočnika v župniji Ljutomer msgr. Izidorja Veleberi. Župnik je v pridigi spregovoril ob liku in dobrem imenu svete Ane, ki je bila žena in mati, katero se časti v marsikateri župniji. Obnovljena kapelica vabi in spodbuja vernike k molitvi. Tudi ime svete Ane danes pomembno vpliva na starševstvo, materinstvo, očetovstvo, to so poklici nad poklici. Župnik je spregovoril tudi o mladih, ki se v današnjem času zatekajo k molitvi, Bogu, papežu sv. Frančišku, ki dobivajo in najdejo nov smisel za novo bogato krščansko življenje.

Po sveti maši so se vsi zbrani verniki še nekaj časa zadržali ob kapelici v hladni senci, ob druženju in pogostitvi prleških dobrot in domače vinske kapljice iz bližnjih ljutomerskih goric.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje