V zbiralnici mleka v Stročji vasi se dnevno zbere 300 litrov kravjega mleka

V zbiralnico mleka v Stročjo vas mleko zjutraj in zvečer, ko poteka molža krav molznic, prinesejo pridelovalci mleka iz Stročje vasi, Podgradja, Pristave, Ljutomera in Presike

Jože Žerdin, četrtek, 1. avgust 2013 ob 17:22
Zbiralnica mleka v Stročji vasi

Zbiralnica mleka v Stročji vasi

Svoj čas je bila v Prlekiji skoraj v vsaki vasi mlekarna, oziroma zbiralnica mleka, kajti kmetje so redili krave molznice in svoje tržne viške prodajali Ljutomerski mlekarni. Časi so se spremenili in kmetijska politika se do kmetov obnaša mačehovsko, kajti njihovi pridelki so podcenjeni, zato se mladi več ne zanimajo za kmetovanje, kaj šele za prirejo mleka.

Ponekod v Prlekiji pa nekateri kmetje še vedno vztrajajo in redijo krave molznice, svoje tržne viške mleka pa prodajajo Splošni kmetijski zadrugi Klas Križevci pri Ljutomer in Pomurskim mlekarnam, kjer se mleko predela v različne proizvode.

V Stročji vasi ob glavni cesti pa imajo že več kot 15 let lepo urejeno zbiralnico mleka. Nekateri večji kmetje, ki imajo več krav molznic, pa imajo svoje hladilnike za mleko in skoraj vsaki drugi dan od njih odpeljejo mleko v Pomurske mlekarne. V tej zbiralnici v Stročji vasi (na slikah) dnevno zberejo okoli 300 litrov kravjega mleka, katerega s cisterno odpelje Pomurska mlekarna na predelavo. V zbiralnico mleka v Stročjo vas mleko zjutraj in zvečer, ko poteka molža krav molznic, prinesejo pridelovalci mleka iz Stročje vasi, Podgradja, Pristave, Ljutomera in Presike. Ta čas jih mleko nosi le sedem kmetov, ki so z odkupno ceno mleka sicer zadovoljni, pa čeprav je dokaj nizka za preživetje na kmetiji, kajti ne pokrije niti vseh stroškov, ki so vloženi v krmo, vodo, molžo in ostale vitaminske dodatke krav molznic.

Vsakemu kmetu tudi mlečni kontrolor vzame vzorec mleka, katerega potem pelje v Pomurske mlekarne, kjer mleku izmerijo beljakovine, maščobe, bakterije, tolščo in druge parametre v mleku in na osnovi vzorca je potem določena cena mleka.

Tudi pridelovalce mleka, ki smo jih srečali v mlekarni v Stročji vasi, so se nam potožili, da je v tem sušnem obdobju dodatno težko biti kmeti, kajti suša namreč pobira pridelke koruze in ostalih poljščin, pa tudi dnevna poraba vode ob veliki suši je znatno večja, kajti krave molznice popijejo dnevno veliko vode, zato so tudi stroški na kmetiji z dneva v dan večji. Tako ima naša država in politika malo posluha do kmetov in s časoma bodo še te kmetije v Prlekiji propadle in bomo vedno več hrane morali uvažati.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti