»Afriški Dere sen jas mali bija« postal pravi hit

Preberite nekaj podrobnoisti glede nastanka tega videa

Prlekija-on.net, petek, 2. avgust 2013 ob 15:112

Farida, Teresa in Hortencija

Video afriških otrok, ki pojejo prleško pesmico Dere sen jas mali bija, se je v prejšnjih dneh razširil po socialnih omrežjih in medijih, kot zanimivost. Objavljamo še nekaj podrobnoisti glede nastanka tega videa.

Tudi v Afriki prepevajo »Dere sen jas mali bija«
Tudi v Afriki prepevajo »Dere sen jas mali bija«

Viodeo je nastal 5. julija 2013 v Vrtcu v Namaachi (Mozambik), kjer je 5-letna Teresa pogumno zapela prleško ljudsko pesmico »Dere sen jas mali bija«. Družbo ji delata mlajša deklica Farida (levo) in sovrstnica Hortencija (desno).

Še nekaj besed o posnetku in misijonski prostovoljski izkušnji:
Ideja o učenju prleške pesmice je prišla čisto spontano. Ker je prostovoljka Mateja velik ljubitelj ohranjanja slovenskega ljudskega izročila (tudi članica Folklorne skupine Leščeček iz Veržeja), je afriške otroke med drugim učila tudi petja slovenskih pesmic in prleških plesov. Otroci so pesmico »Dere sen jas mali bija« hitro vzljubili in jo prepevali skoraj vsak dan. Teresa je že v prvih dneh pokazala, da je izredno nadarjena za dojemanje tujih jezikov, prostovoljci pa so priložnost izkoristili ter posnetek delili še preko spleta.

Ekipa prostovoljcev v Afriki
V ponedeljek, 1. julija 2013 se je ekipa 7 prostovoljcev (Marko Suhoveršnik in Mateja Rus iz Veržeja, Eva Križnik iz Domžal, Jana Hernavs iz Celja, Kristina Hočevar iz Novega mesta, Maja Žilbert iz Šentruperta in Pavel Koroš iz Črne Gore) podala na enomesečno prostovoljsko izkušnjo v Mozambik, kjer so julij preživeli predvsem v družbi afriških otrok. Misijonski center Marije Pomočnice, v sklopu katerega so bili tudi nastanjeni, sestavljajo vrtec s 150 malčki, šola za več kot 1500 otrok ter dekliški internat za okoli 90 deklet, ki nimajo možnosti, da bi živele doma ali kje drugje.

Vodja odprave je bil Marko Suhoveršnik, salezijanec iz Veržeja, ki je delo v Afriki tudi uspešno koordiniral in skrbel, da je vse potekalo po načrtih. Ostali prostovoljci so opravljali različne naloge: delo v vrtcu, medicinska oskrba deklet v internatu, izvajanje športnih aktivnosti, učna pomoč pri študijskih urah, izvajanje rokodelskih in ustvarjalnih delavnic, inštrukcije klavirja in kitare, sodelovanje na oratoriju in urejanje otroških igrišč.

Prostovoljci so se polni novih izkušenj in doživetij že srečno vrnili nazaj v Slovenijo.

Več o sami odpravi lahko najdete na blogu tukaj.

MILAN petek, 2. avgust 2013 ob 21:21

Ploskač Ploskač Ploskač
zanimivo in pohvala.

bato1 petek, 9. avgust 2013 ob 17:39

TOTEGA BI TREBALI POSLATI NA EUROVIZIJO NE PA KAKŠEGA ŠALABAJZERA. Ploskač To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti