Na ogled razstava 100 let v dobro dediščine severovzhodne Slovenije

Razstava, ki je sploh prvič razstavljena, bo v Ljutomeru na ogled en mesec

Prlekija-on.net, torek, 6. avgust 2013 ob 12:271
100 let v dobro dediščine severovzhodne Slovenije

100 let v dobro dediščine severovzhodne Slovenije

V soboto, prvi dan praznovanja 57. občinskega praznika v Ljutomeru, so v Galeriji Anteja Trstenjaka odprli razstavo 100 let v dobro dediščine severovzhodne Slovenije, kjer svoje dosežke predstavlja Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor, ki je eden izmed sedmih regionalnih zavodov v Sloveniji in s prisotnostjo za 80 občin na njenem območju zajema večji del severovzhodne Slovenije.

Kot je zapisano v opisu razstave, je le-ta razdeljena na dva dela. Skupni del zajema 10 tematskih panojev s predstavitvijo največjih dosežkov stroke v 100 letih v okviru mestne prenove, etnologije, revitalizacije gradov, tehniške dediščine, arheologije in restavratorstva. Ostali panoji so posvečeni največjim dosežkom stroke na posamičnih območjih regije in nadrobneje predstavljajo Koroško, Ptuj in Ormož z okolico, Pomurje, Maribor z okolico ter Slovensko Bistrico z okolico.

Razstavo so pripravili konservatorke in konservatorji mariborske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in jo posvečajo v spomin na dr. Franceta Steleta, ki je pred 100 leti začel utirati po organizaciji slovenske konzervatorske službe. Posvečajo jo tudi njegovim predhodnikom, ki so na območju severovzhodne Slovenije skrbeli za dediščino in vsem zaslužnim, ki so jim po leti 1918 in še posebej v letu 1859, ko j bil ustanovljen mariborski Zavod za spomeniško varstvo, utirali pot do današnjih izzivov evidentiranja, dokumentiranja, vrednotenja, varovanja in obnove dediščine na severovzhodnem delu domovine.

vse zbrane v galeriji je pozdravil v.d. direktorja Splošne knjižnice Ljutomer Srečko Pavličič, predstavnik Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območne enote Maribor ter županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je tudi uradno odprla razstavo in povedala, da bo v primeru lepega vremena razstava na ogled tudi v sredo na Glavnem trgu, ko se bo občina predstavila na prostem.

Razstava, ki je sploh prvič razstavljena, bo v Ljutomeru na ogled en mesec.

stanč sreda, 7. avgust 2013 ob 12:16

Tokrat Vam namesto svojega komentarja, priporočam ogled videa na povezavi:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/plansarji-si-so-zivljenje-zeleli-olajsati-z-betonsko-cesto.html
Po ogledu je vsakomur (normalno razmišljujočemu, op.p.) lahko malo bolj jasno, kaj in kako delajo in čemu služijo vsi ti razni ZAVODi... (seveda tudi s častnimi izjemami !)

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje