Marija Drvar iz Ljutomera je praznovala svoj 102. rojstni dan

Njen recept za dolgo življenje je, da je potrebno živeti v miru, v spoštovanju, ljubezni, slogi in razumevanju

Jože Žerdin, torek, 6. avgust 2013 ob 18:542
Marija Drvar

Marija Drvar

V prleški prestolnici v mestu Ljutomer živi najstarejša meščanska Marija Drvar, ki je na svet prijokala 5. avgusta leta 1911 v kraju Stanetinec v Medžimurju na Hrvaškem.

Kot otrok je odraščala v kmečko-delavski družini. Poročila se je z možem Franjo iz okolice Varaždina, ki je že žal pred 57. leti umrl. Mož je bil ugleden zobozdravnik, in po moževi smrti sta se s hčerko Darinko preselili v mesto Ljutomer. V mestu Ljutomer sta se preselili leta 1970, tam sta si zgradili topel dom in hčerka Darinka skrbi za mamo Marijo, kjer še živita danes.

Dokler je bila Marija pri močeh je bila dokaj skrbna gospodinja, rada je obiskovala svete maše v domači župnijski cerkvi v Ljutomeru. Bila je rada vedno lepo urejena in vsakega je spoštovala. Sedaj na jesen življenja je še vedno kar dobrega zdravja, le slabše sliši, pri hoji si pomaga s palico. Rada prebira dnevno časopisje in rada moli. Predvsem v nedeljo dopoldne, ko so na televizijskem sporedu svete maše jih rada spremlja in si jih rada ogleda ter opravi molitev.

Vsak prvi petek v mesecu jo obiščejo domači duhovniki, ki se z njo radi pogovorijo. Njen delovnik se začne že na vse zgodaj zjutraj, ko s hčerko Darinko pri mizi opravita jutranji zajtrk, in po zajtrku je pregled dnevnega časopisja. Po kosilu si Marija malo odpočije. Rada se zanima za dogodke v mestu Ljutomer, v župniji in v Sloveniji. Rada se spominja časov izpred prve in druge svetovne vojne, številnih gospodarskih in političnih razmer v Sloveniji. Menjala je več držav, denarnih valut, a kljub temu ji spomin še dobro služi in se še vedno zanima za današnji položaj v državi.

Prababica Marija Drvar je danes ponosna na svoja dva vnuka Anito in Emiljana ter pravnuke Kristjana, Mašo in Majo. Njen recept za dolgo življenje je, da je potrebno živeti v miru, v spoštovanju, ljubezni, slogi in razumevanju. Ob njenem 102. rojstnem dnevu v ponedeljek, 5. avgusta, so si vrata kljuke podajali njeni sosedje, sorodniki, prijatelji in znanci, obiskala pa jo je tudi županja občine Ljutomer mag. Olga Karba in vodstvo Rdečega križa Ljutomer in drugi.

Od nje smo se poslovili s stiskom roke in ji zaželeli še veliko trdnega zdravja še v naprej in da se drugo leto spet srečamo, ko bo obrnila 103. list svojega življenja.

TUNČEK četrtek, 8. avgust 2013 ob 16:09

Bravo Marija ! Še dugo let van želin ! Tako

bato1 petek, 9. avgust 2013 ob 17:36

ŠE NA MNOGA LETA. Ljubezen
TO JE PRAVA KORENJAKINJA. Aplavz
RECEPT PA JE VZPODBUDEN. Gor

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti