Kuhanje bujte repe za Guinnessovo knjigo rekordov v Veliki Polani

V okviru poletnega pomurskega festivala v Veliki Polani so pripravili kuhanje bujte repe za Guinnessovo knjigo rekordov

Jože Žerdin, sreda, 7. avgust 2013 ob 18:515
Kuhanje bujte repe

Kuhanje bujte repe

Društvo Štrk Velika Polana - društvo za kulturo, turizem in šport Slovenija - Velika Polana je v okviru poletnega pomurskega festivala v Veliki Polani, na prireditvenem prostoru Poljana, ob potoku Črncu v sredo, 7. avgusta pripravilo kuhanje bujte repe za Guinnesovo knjigo rekordov.

Repa se je kuhala v 1000 litrskem okroglem kotlu, kateri je bil pripet z verigami na stojalo, okrog je bil pripravljen leseni oder, kjer je stalo več kuharjev, kateri so imeli velike kuhalnice in so mešali repo, ko se je bujta repa kuhala. Repa se je kuhala na odprtem ognju, kurili so z drvmi pod kotlom na zemlji. Za veliki 1000 litrski lonec so potrebovali 700 litrov vode, 300 kg svinjskega mesa narezanega na kose, 300 kg naribane kisle repe, 20 kg prosene kaše, čebulo, lovorjev list in razne začimbe ter pripravljeno »zabelo« iz moke, mlete paprike - vse to se je spražilo in zmes so nato vlili v ta velik kotel, kjer se je zmes zgostila, da je postala okusna in rdeče barve.

Med kuhanjem so kuharji repo mešali z lesenimi kuhalnicami, da se ne bi poprijela na dnu kotla. Po nekaj urah je bila bujta repa kuhana, nato so še vso kuhano repo stehtali, kajti pravila za uvrstitev za Guinnessov rekord so zelo stroga, vse je moralo biti natančno, kot so jim določili iz centra, kjer zbirajo podatke o raznih tekmovanjih za Guinnessovo knjigo rekordov.

Iz tega kotla bodo med obiskovalce Pomurskega poletnega festivala razdelili 3000 porcij kuhane bujte repe. Organizatorji so se odločili za ta podvig zato, ker je bujta repa del tradicije in dediščine v tem koncu Prekmurja.

MILAN četrtek, 8. avgust 2013 ob 11:04

Ploskač dobra ideja.Keko lidi pa je te moglo biti ka so to doj pojeli?

TUNČEK četrtek, 8. avgust 2013 ob 16:08

Bor 1500, či bi fsoki poja tri frtole litra. Jaaa

Ivek četrtek, 8. avgust 2013 ob 22:43

Dober tek fsen!

Tunček, moš praf, tote repe je za eno dobrih 1500 lidi, pa Ginis gor al dol, porcija mora biti za najesti.

Napisali so, ka do repo rastolali met 3000 lidi. Oštarjoška porcija naj bi bila negi 3,5 deci. To pomeni, ka do dobili bole za probati, kak za najesti.

Po so lidje pokozali, ka se z dobroj voloj no gušton do dosti narediti, bres nekših vejkih agencij pa tak dale.

Dejan petek, 9. avgust 2013 ob 15:37

Venda še je kej za pujceke ostalo.

Gda pa bomo Prleki na sred trga kühali kislo žüpo za knjigo rekordov? Vuuhuu

MILAN petek, 9. avgust 2013 ob 18:34

Pomežik Dejan že rihtan ka dobimo kotel za nasledno leto pa na sred placa skühamo
kislo žüpo za teko Prlekof ka prdemo v Ginesovo knigo.
ZEJ DE SE VIDLO KEKO LIDI JE KREDIK ZA FEŠTO.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti