Šampionski naziv sta si prislužila akacijev med iz Presike in Krapja

Rezultati ocenjevanja medu pod okriljem sejma AGRA 2013 z mednarodno udeležbo

Prlekija-on.net, sreda, 14. avgust 2013 ob 11:47
Med Čebelarstvo Tigeli Krapje

Med Čebelarstvo Tigeli Krapje

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo je potekalo 6. avgusta, na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Na ocenjevanju je sodelovalo 50 čebelarjev z 72 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovaške.

Predsednica ocenjevalne komisije je bila prof. dr. Terezija Golob, Biotehniška fakulteta Ljubljana, člani komisije pa mag. Malči Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, mag. Lidija Matavž, Nacionalni veterinarski inštitut OE Murska Sobota ter Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan.

Ocenjene so bile vrste medu Akacija, Cvetlični, Gozdni, Hoja, Lipa in Kostanj. Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije. Na vseh vzorcih so bile v skladu s pravilnikom predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

Šampionski naziv sta si prislužila z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev Akacijev med, Franc Belcl, Presika ter Akacijev med, Čebelarstvo Tigeli, Krapje.

Prvaki sorte so z najvišjim številom doseženih točk v posamezni sorti (ob pogoju, da je bilo ocenjenih najmanj 15 ocenjenih vzorcev v sorti in da je bila dosežena zlata medalja) postali Akacijev med, Franc Belcl, Presika, Akacijev med, Čebelarstvo Tigeli, Krapje, Gozdni med I, Jožef Knez, Sp. Vižinga ter Gozdni med II, Trajče Nikoloski, Ljubljana.

Vse rezultate lahko vidite tukaj.


Več v Gospodarstvo