Povorka cvetja na praznik Marijinega vnebovzetja v Šprincu

V Šprincu praznovali prihod jeseni

Jože Žerdin, petek, 16. avgust 2013 ob 08:419
Pozdrav jeseni

Pozdrav jeseni

V občini Razkrižje z vsakoletnim praznikom Pozdrav jeseni pripravljajo množično turistično prireditev, ki je obogatena z lepimi ljudskimi običaji ter kulturnimi, naravnimi in kulinaričnimi posebnostmi. Središče dogajanja sta vinorodna predela Šprinc in Kopriva.

Letošnja prireditev na največji Marijin cerkveni praznik, na praznik Marije Vnebovzete je bila v četrtek 15. avgusta, ko je bilo še posebno slovesno v celotni župniji Razkrižje. Tako so ob kapeli Marjinega vnebovzetja v slikovitem vinorodnem okolišu v Šprincu, pripravili  že 17. prireditev Pozdrav jeseni, katero so pripravili Turistično narodopisno društvo Razkrižje, v sodelovanju s Turistično skupnostjo občine Štrigova, Kulturno umetniškim društvom Razkrižje, Kulturno umetniškim društvom Sveti Jerinom Štrigova, župnijo Razkrižje, občino Razkrižje in občino Štrigova, v sodelovanju s krajani Šprinca in Koprive, s poudarkom na druženju vernikov in ljudi Prlekije, Prekmurja in sosednje države Hrvaške iz Međimurja.

Udeleženci povorke so se s cvetjem v koših, cekarjih ali v rokah zbrali na dvorišču družine Srša v Veščici, od koder so se v pisani povorki podali h blagoslovu k sveti maši pri kapeli Marije Vnebovzete v Šprincu. Povorka cvetja je potekla po novo asfaltirani cesti Veščica - Kopriva, kjer so bili v ospredju povorke otroci, ki so imeli spletene venčke na glavah. Nosili so valentinske rože, rožmarinske, marijine rože, baziliko, ki jih po ljudskem verovanju varujejo pred viharji in zdravijo glavobol.

Pisana povorka cvetja je dala prireditvi svoj pečat in kot taka se je v tem delu Prlekije že dodobra prijela. Ljudje so jo vzeli za svojo, kajti na tak način se poletje poslavlja in prihaja jesenski čas, ko se začnejo obirati pridelki v vinogradih, na poljih in sadovnjakih. H kapelici v Šprincu pa so se podali tudi verniki v povorki cvetja iz domačije Novak iz Banfija v sosednjem Međimurju.

Ob kapelici se je zbralo veliko vernikov domače župnije Razkrižje in sosednjih župnij iz Prlekije in Prekmurja ter sosednje Hrvaške. Zahvalno mašo z blagoslovitvijo cvetja je imel domači župnik msgr. Franc Režonja. Mašo je popestril mešani cerkveni pevski zbor župnije Razkrižje in rogisti iz Križevec pri Ljutomeru, ki so zaigrali nekaj skladb. Kot je povedal župnik je ta praznik za župnijo Razkrižje lep praznik, kajti na stičišču kapelice v Šprincu se vsako leto zbere veliko vernikov iz Prlekije, Prekmurja in od drugod, kajti s tem verniki dokažejo, da je to največji Marijin praznik.

Po maši se je prireditev nadaljevala z otvoritvijo in blagoslovitvijo novo zgrajenega kanalizacijskega sistema Kopriva - Šprinc in otvoritev nove asfaltirane ceste Veščica - Kopriva. Nato se je prireditev nadaljevala pod velikim šotorom na prireditvenem prostoru pri vinogradu Turistično narodopisnega društva Razkrižje, s postavitvijo in blagoslovom klopotca in vinograda. Pripravili so tudi šaljive vinogradniške igre.

Vsi, ki so se udeležili praznika  Pozdrav jeseni v Šprincu so začutili pridih jeseni, ljudsko prijateljsko druženje Prlekov, Prekmurcev in Međimurcev, ob druženju in nastopom ljudskih pevcev in godcev iz obeh strani meje. Obiskovalce je pozdravila aktualna vinska kraljica tega širšega vinorodnega območja Martina 16. Ob lepem vremenu so obiskovalci uživali ob pogledu po prleško - međimurskih gričih, kjer že v vinogradih pojejo klopotci, kjer grozdje že zori in kjer se bo kmalu slišalo vriskanje in petje ob trgatvi. Po dogovoru z obmejnimi organi Slovenije in Hrvaške, je bila ta dan odprta meja za vse obiskovalce, ki so na prireditev lahko prišli po bližnjih lokalnih cestah.


Več v Kultura in izobraževanje