Dan pred praznikom priključitve Prekmurja, Borut Pahor položil venec v Črenšovcih

Letos mineva 94 let od kar je bilo Prekmurje priključeno k matičnemu narodu

Jože Žerdin, petek, 16. avgust 2013 ob 22:14
Borut Pahor je v Črenšovcih položil venec

Borut Pahor je v Črenšovcih položil venec

Prekmurje je ponosno, da se od leta 2006 praznuje 17. avgust kot dan združitve Slovencev z matičnim narodom. Pred letom 1919 je bilo Prekmurje kar 900 let zunaj slovenskega ozemlja, po razpadu Avstro - Ogrske in po odločitvi Pariške mirovne konference in poznejšo trianonsko mirovno pogodbo so prekmurski Slovenci prvič, bili pred 94 leti državno pravno, kakor tudi jezikovno in kulturno združeni z matičnim narodom s Slovenijo.

Prekmurje so zasedle jugoslovanske vojaške čete in so brez bojev že 12. avgusta 1919. leta, ko je oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj. To se je zgodilo v Beltincih pred tamkajšnjo cerkvijo 17. avgusta leta 1919 na množičnem ljudskem zborovanju, kjer se je zbralo več kot 20.000 ljudi iz vseh koncev Prekmurja in od drugod, ki so plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja k matičnemu narodu.

Velik prispevek, da je pred 94 leti bilo Prekmurje priključeno k matičnemu narodu imajo prav gotovo številni duhovniki, ki so tisti čas delovali po prekmurskih župnijah med njimi so bili Franc Ivanocy, Jožef Klekl starejši, Ivan Baša, Štefan Kuhar, Ivan Jerič in dr. Matija Slavič.

Tako v soboto, 17. avgusta 2013 Prekmurje praznuje in se spominja velikega dogodka. Na predvečer tega praznika v petek, 16. avgusta je Prekmurje obiskal predsednik države Borut Pahor, ki se je ustavil v občini in župniji Črenšovci, kjer pred Kleklovim domom v Črenšovcih, že vrsto let stoji doprsni kip duhovniku Jožefu Kleklu starejšemu, ki je bil leta 1910 dušni pastir v župniji Črenšovci.

Duhovnik Jožef Klekl se je rodil 1874 leta na Krajni, umrl pa leta 1948. Duhovnik Jožef Klekl je decembra leta 1904 začel izdajati katoliški mesečnik Marijin list, leta 1913 je ustanovil in izdajal tednik Novine. Bil je duhovnik, urednik in narodni buditelj. Sodeloval je v agrarni reformi, se zavzemal za siromašne kmete, ustanovil hranilnico in agrarno zadrugo v Črenšovcih. Pred prihodom v Črenšovce je predsednika države sprejel župan občine Črenšovci Anton Törnar, nato je predsednik položil venec z vojaškimi častmi pred doprsnim kipom Jožeta Klekla, se mu poklonil ter na tak način pokazal spomin na 94 let odkar je bilo Prekmurje priključeno k matičnemu narodu.

Ob doprsnem kipu je stala slovenska častna vojska, eno skladbo je zaigrala slovenska policija, na drugi strani ob kipu pa so stali gasilci in praporščaki Gasilske zveze Črenšovci. Šlo je za lep dogodek na katerem se je zbralo veliko število domačinov iz občine in župnije Črenšovci, med njimi je bil tudi poslanec Državnega zbora iz vrst NSi Jože Horvat. Po položitvi venca se je predsednik države še zadržal med občani in se z njimi malo pogovoril.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje