20. Lükarski praznik v Dornavi

Turistično - etnološko društvo Lükari ohranja tradicijo pridelave čebule

Branko Košti, ponedeljek, 19. avgust 2013 ob 15:53
Lükarski praznik v Dornavi

Lükarski praznik v Dornavi

Na dornavskem polju so nekoč lük pridelovali skoraj na vsaki kmetiji, v zadnjem času je pridelovalcev manj, pa letno še vedno pridelajo več ton te nepogrešljive zelenjave.

Tradicijo pridelave tega vsestransko uporabnega pridelka, katerega so v te kraje prinesli Turki iz Azije, ohranja Turistično - etnografsko društvo Lükari Dornava, pod vodstvom Marije Belšak. Vsako predzadnjo nedeljo v avgustu pripravijo Lükarski praznik.

Letošnja, že dvajseta prireditev, se je odvijala v nedeljo, 18. avgusta, pri gasilskem domu v Mezgovcih. Rdeča nit prireditve je bil seveda lük, množica obiskovalcev pa si je lahko ogledala etnološko - kulinarično razstavo, bogato ponudbo jedi, povezanih s čebulo, med drugimi tudi ocvirkovice in pecivo z lükom in lükarsko jüžino. Večino teh dobrot, kakor tudi čebulo, je bilo mogoče kupiti.

Pridelovalci sicer trdijo, da je lük najbolšji in najbolj zdravilen, svež s soljo in kruhom. Imajo tudi odgovor na opazko, da čebula povzroča neprijeten zadah; po lüku je treba pojesti še strok česna, potem se ne ve, od česa je zadah.

Pregovor "en lük na dan, prežene zdravnika stran" pove, da je čebula tudi vsestransko zdravilna rastlina. Po zagotovilih starejših poznavalcev poleg antiseptičnih lastnosti, pozitivno vpliva na zdravje in celo učinkovito nadomesti viagro.


Več v Družabno