Sobotne »jedi na žlico«

Kuharska delavnica Marije Fras na Kapeli

Filip Matko, ponedeljek, 19. avgust 2013 ob 16:03
Kuharska delavnica Marije Fras na Kapeli

Kuharska delavnica Marije Fras na Kapeli

»Pri preši« na Kapeli, v Občini Radenci, je Turistično društvo »Klopotec« v soboto, 17. avgusta, pripravilo in izvedlo dopoldansko kuharsko delavnico. Vodenje kuharske delavnice je kot mentorica prevzela Kapelčanka Marija Fras, ki je znana kot avtorica številnih kuharskih knjig oziroma priročnikov.

Ob 8. uri zjutraj so se pri društvenih prostorih zbrali: Majda Domanjko, Janja Fekonja, Marija Koren, Slavica Pirc, Frančka Sep, Feliks Rantaša, Frančka Vočanec in predsednica TD Klopotec Jasna Divjak ter prisluhnili uvodu v kuharski dopoldan mentorici Mariji Fras. Sestavine za kuhanje so udeleženci delavnice prinesli od doma ter nato v dobrih dveh urah, do 10-ih, pripravili pet jedi »na žlico«.

Na posebno dekorirano mizo so predstavili: blitvo z ajdovo kašo, fižol z jajci, stročji fižol s skuto, buče s klobaso ter prleške kmečke murke (kumarice). Nato je v prelepem sončnem dopoldnevu sledila pokušina pripravljenih jedi. Tega so se lotili udeleženec in udeleženke kuharske delavnice, kakor tudi še nekateri mimoidoči ter drugi člani domačega turističnega društva.

Po pokušini je mentorica tokratne sobotne dopoldanske kuharske delavnice, Marija Fras, pohvalila pridnost udeleženca in udeleženk delavnice, kot odlično je ocenila njihovo delo ter dobro pripravljene jedi. Ob tem je še posebej naglasila, da se naj v domačih kuhinjah ob vsakdanjem hitenju s časom na te stare jedi ne pozabi. K tem jedem se po njenem prepričanju običajno postreže domač črni kruh.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje