Župnija Razkrižje izdala novo župnijsko razglednico

Na razglednici je naslikana domača župnijska cerkev, oltar, Ivanov izvir ter kapele v Šprincu, Gibini in v Globoki

Jože Žerdin, nedelja, 25. avgust 2013 ob 18:54
Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka na Razkrižju je cerkev zgrajena v poznobaročnem obdobju iz leta 1784, ki je posvečena sv. Janezu Nepomuku. Do leta 1994 je razkriška župnija sodila pod zagrebško nadškofijo, ko so se na sedežu v Vatikanu odločili, da bo poslej župnija Razkrižja sodila pod mariborsko škofijo. Z ustanovitvijo murskosoboške škofije pa je župnija Razkrižje postala del te škofije.

V župniji so ponosni na leseni križ iz angleškega lesa, ki je shranjen v cerkvi, pri čemer je okrašen z indijskimi školjkami, v Razkrižje so ga prinesli leta 1783 iz cesarske zakladnice iz avstrijskega Dunaja, kot darilo cesarice Marije Terezije.

Cerkev na Razkrižju je cerkev sv. Janeza Nepomuka in je romarska cerkev, katero obišče veliko vernikov, turistov in tujcev, ki prihajajo v ta obmejni kraj s sosednjo državo Hrvaško. Sama cerkev je zaščitena, kot sakralni spomenik. V cerkvi so poleg glavnega oltarja in prižnice še trije stranski oltarji; Sv. Florjan, Matere usmiljenja in Jezusov krst. Stranski oltar sv. Florjana so pred leti verniki iz sosednje župnije Štrigova na Hrvaški strani preselili iz tamkajšnje cerkve na Razkrižje, kajti verniki iz Štrigove so ob godu sv. Florjana veliko krat poromali v razkriško cerkev.

Da pa bi poslej še ta romarska cerkev postala še bolj prepoznavna se je župnija skupaj z domačim župnikom msgr. Francem Režonjem odločila in izdala novo barvno župnijsko razglednico, katero bodo lahko kupili za spomin na ta kraj, vsi, ki bodo obiskali župnijo, cerkev in te kraje. Na razglednici je naslikana domača župnijska cerkev, oltar, Ivanov izvir pitne zdravilne vode, kjer se dogaja uprizoritev Božična noč na prostem ter kapele v Šprincu, Gibini in v Globoki.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti