Rekorden obisk na četrtem Salonu Traminec

Zabavno - umetniški program so izvedli Milan Vincetič, Andrej Šifrer in Vasko Atanasovski

Branko Košti, torek, 27. avgust 2013 ob 16:33
4. Salon Traminec

4. Salon Traminec

Na gradu Negova je v ponedeljek, 26. avgusta, potekal 4. Salon Traminec, po, v uvodu izrečenih besedah direktorice Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona mag. Norme Bale, "nedvomno največji poslovno-družabni dogodek v Podravsko-Pomurski regiji, na katerega pridejo pridelovalci, poznavalci in ljubitelji tako traminca kot lepote in umetnosti".

Organizatorji, Zavod za kulturo, promocijo in turizem (Kultprotur) Gornja Radgona, Steyer vina in Mediaspeed, so na negovski grad poleg slovenskih vinarjev, uspeli privabiti pridelovalce te izbrane vinske kapljice iz Avstrije, Nemčije, Francije, Italije, Hrvaške, Češke, Švice, Srbije in Madžarske. Tako so lahko številni obiskovalci uživali ob 111-tih različnih tramincih - suhih, sladkih, peninah, bio in arhivskimi vini.

K dobremu vinu sodijo seveda izbrane kulinarične dobrote, za katere so poskrbeli vrhunski mojstri kulinarike, poleg domačinov - Domačije Firbas in Turistične kmetije "Pri Alenki", še Gostilna VID, Hotel City Maribor, Thermana Laško, Hotel Livada Prestige, Terme Ptuj, Hotel Golte, JGZ Brdo, Turistično društvo Lindau, VSŠGT Maribor, Šunkarna Kodila in Japonska restavracija-Miyabi.

Organizatorji so poskrbeli tudi za novost - Malo šolo vinskih okusov, kjer so obiskovalci in obiskovalke ob pojasnilih enologa Danila Steyerja, spoznavali abecedo okušanja in poznavanja vin, pozabili pa niso niti na dobrodelnost, saj so OŠ dr. Antona Trstenjaka podelili ček v vrednosti 500 evrov.

V zabavno - umetniškem delu programa je svojo poezijo recitiral pesnik Milan Vincetič, za glasbeni del pa so poskrbeli Andrej Šifrer in Vasko Atanasovski trio. Po neuradnih podatkih okrog 1500 obiskovalcev Salona, so s spektakularno ognjeno predstavo očarale Neža Cigler, Maja Črešnik in Polona Moličnik.

Salon Traminec ima tudi svojo himno. Lani, na tretjem salonu, smo jo slišali še v prozni obliki, letos pa jo je ob otvoritvi avtor Jernej Dirnbek zapel in zaigral. Predstavljamo celotno himno, če kdo poezije ne mara preveč, naj prebere vsaj zadnjo kitico - nauk himne.

Himna Salona Traminec:

Če si Štajerc, Belokranjec,

Kraševec, Gorenc, Tolminec,

naj si dómač ali stranjec,

pridi na Salon Traminec.

Če priznan si vinogradnik,

hud kletar ali gostinec,

al’ le zase sode prazniš,

vabljen na Salon Traminec.

Če ljubezen do kozarca

pne v življenja te vrtinec,

lahko noč in miren spanec

dal ti bo Salon Traminec.

In ko leta naredó ti

noge težke kakor svinec,

preden vdaš se, še poslednjič

stopi na Salon Traminec.

Do takrat pa vsako leto,

ko tahujša hica mine,

se podvizaj v Negovo,

kjer živi Salon Traminec.

Tud’ če vreme ga bo sralo

in igral bo Dalmatinec,

dost’ razlogov je ostalo

za še en Salon Traminec.

Nauk:

Da vam voljne bodo špranje

in živahen vaš bo klinec,

da ljubezen bo kot sanje,

si privoščite traminec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46