Sejem AGRA za eno leto zaprl svoja vrata

Zadnji dan sejma AGRA poudarek kmetijsko-živilskemu šolstvu in naravnim parkom

Prlekija-on.net, četrtek, 29. avgust 2013 ob 22:43
Slovenska vinska kraljica Neža Pavlič na »carini«, foto: Marjan Dovečar

Slovenska vinska kraljica Neža Pavlič na »carini«, foto: Marjan Dovečar

Zadnji, šesti dan 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, se je na razstavnem prostoru MKO zjutraj začel s »kavo z državno sekretarko«, ki jo je kulinarično popestril Konzorcij biotehniških šol Slovenije.

Državna sekretarka mag. Andreja Jerina se je dopoldne udeležila okrogle mize »Naravovarstvo – zeleni poklici za Slovenijo«, v organizaciji Konzorcija biotehniških šol Slovenije. Posvet je odprl teme, ki povezujejo kmetijstvo in naravovarstvo ter postavil temelje za strategijo izobraževanja. Sogovorniki so izpostavili potrebo po izobraževanju takšnega kadra, saj Slovenijo pokriva skoraj 32% Nature2000, prav tako imamo veliko vodovarstvenih območij ter degradiranih in poplavnih področij, ki zahtevajo nova znanja in inovacije za njihovo revitalizacijo. Državna sekretarka je povedala, da je izobraževanje oz. področje mladih prioriteta, »saj to kar bomo vzgojili danes, to bomo imeli jutri.« Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je konzorcij prepoznal enega od ključnih trendov, s katerim se srečujemo v sedanjem prostoru, na eni strani težka situacija v Sloveniji in EU, kar se tiče padanja zaposlenosti in pa nova perspektivna panoga, to so zelena delovna mesta.

V nadaljevanju je ob Dnevu naravnih parkov obiskala razstavni prostor naravnih parkov. Popoldne pa se je državna sekretarka udeležila posveta »Prleške vinske ceste – priložnosti skupne promocije vinskega turizma Prlekije«, ki ga je organizirala Ustanova akademika dr. Antona Trstenjaka. V nagovoru je izpostavila povezanosti naravovarstva in promocije oz. turizma in dodala: »tisto, kar v resnici omogoča in nudi nove razvojne priložnosti je področje turizma, vendar na način, da promoviramo naše naravne danosti in proizvode, ki jih znamo ustvariti naravi prijazno, To so nedvomno produkti z zgodbo in dodano vrednostjo, ta pa omogoča nadaljnji razvoj in zaposlovanje

Na razstavnem prostoru MKO je tudi zadnji dan potekala rokodelska delavnica v organizaciji Krajinskega parka Goričko, in sicer polstenja oz. filcanja in vodna ustvarjalnica »Vode povezujejo«. Obiskovalci pa so pozornost namenili tudi razstavnemu prostoru »Vode povezujejo«, kjer so se seznanili s pomenom voda in potrebno zaščito tega naravnega vira.

Zadnji dan sejma je med drugim potekalo tudi 4. srečanje starodobnih traktorjev Steyr, ki ga je pripravil Klub za ohranjanje tehnične kulturne dediščine in razvoj podeželja.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij iz zadnjega dneva sejma AGRA.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo