Mala filmska šola se predstavi

V Kinu Ljutomer so premierno prikazali predstavitvena filma OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in partnerske šole v projektu OŠ Stročja vas ter kratki film Možnost izbire

Prlekija-on.net, petek, 30. avgust 2013 ob 22:07
Mala filmska šola se predstavi

Mala filmska šola se predstavi

Učenci Male filmske šole so v četrtek, 29. avgusta, v nabito polnem Kinu Ljutomer premierno prikazali predstavitvena filma OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in partnerske šole v projektu OŠ Stročja vas ter kratki film Možnost izbire. Sodeč po navdušenih odzivih gledalcev je učencem s svojimi mentorji uspelo pričarati raznolik in zabaven filmski večer.

Kot predfilm je Mario Zuzzi predstavil Možnost izbire, ki ga je režiral v okviru uvodne delavnice Male filmske šole - Osnove filmskega jezika, in požel bučen aplavz.

Učenci OŠ Stročja vas so se odločili, da svojo šolo predstavijo z igranim filmom o učencu iz preteklosti, ki se po čudnem naključju znajde na šoli. Filmu so dali naslov Preblisk v prihodnost. "Glede na reakcijo publike smo film res dobro začinili s humorjem", ugotavlja igralka in snemalka Eva Škrbenta.

Učenci OŠ Ivana Cankarja pa so izdelali film, ki združuje elemente obeh - dokumentarnega in igranega filma. "Dogajanje na naši šoli je tako pestro, da smo včasih morali uporabiti razdeljen zaslon" je pojasnil Alja Šmauc, igralec in soavtor filmske glasbe.

O Projektu
"Ko sem lansko leto razmišljala o tem ali naj se prijavimo na razpis Službe za razvoj kadrov in štipendije, sem si postavila pogoj – če bomo kaj prijavljali, mora biti nekaj posebnega. Nekaj, kar bodo učenci imeli radi in ob čemer se bodo naučili nekaj nevsakdanjega in ne ravno običajnega za osnovno šolo" je dejala Darja Kosič Auer, ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Ljutomer. V uvodu se je zahvalila Občini Ljutomer za premostitvena sredstva in ravnateljici partnerske šole OŠ Stročja vas Mateji Leskovar za dobro sodelovanje.

Mala filmska šola poteka znotraj projekta Popestrimo šolo, ki ga financira Evropski socialni sklad, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V prvem letu je bilo opravljenih 1.350 ur neposrednega dela z učenci, tudi v počitniškem času. Poudariti je treba, da je vso to delo potekalo izven časa pouka ali drugih organiziranih dejavnosti vključenih učencev. V projekt je bilo vključenih 83 učencev, od tega 12 učencev partnerske šole, sodelovali pa so še številni učenci, ki se niso uradno prijavili v projekt. Vodja projekta in mentor je Vitomir Kaučič, sodelovali pa so še Miloš Bavec, Branko Meznarič, Natalija Šparakl, Katja Jug, profesorici tujih jezikov, Nataša Slana in Martina Kuzma ter številni drugi učitelji in delavci šole, ki so pomagali, kar je bilo potrebno.

"Cilj projekta Mala filmska šola je bil učencem dati možnost, da skozi vse etape filmske produkcije dobro spoznajo medij - film, da do njega razvijejo kritičen odnos in da razvijejo zmožnost, da realizirajo lastne kreativne zamisli", razlaga Vitomir Kaučič in poudari: "Glede na to, da učenci samoiniciativno oglašujejo svoje filme na socialnih omrežjih, kjer objavljajo stvari s katerimi se identificirajo in so jim zares pomembne, mislim da nam je uspelo doseči to, da so učenci ponosni na izdelek tudi zunaj okvirov izobraževalne ustanove."

Ravnateljica Darja Kosič Auer ugotavlja, da je bil projekt velik izziv tako po vsebinski kot organizacijski plati. A kljub temu so se včasih spraševali ali niso administrativne zahteve še najtežji del projekta... Uspešno so jih obvladovali, tudi v Ljubljani so bili deležni precejšnje naklonjenosti, saj so vedeli, da so se lotili zelo zahtevnega projekta.

Veseli jo predvsem to, kar so nudili in dali učencem. Mnogo novega posebnega znanja o filmski produkciji, ustvarjalnosti pa tudi zanimivih spoznanj in dogodivščin, prav tako pa tudi pohval profesionalcev radijskih in televizijskih hiš in medijske pozornosti. Šoli pa sta dobili svoja predstavitvena filma. Tako smo vsi nagrajeni.

Projekt Mala filmska šola se bo nadaljeval v šolskem letu 2013/2014, naslednje leto avgusta pa pričakujemo podobno pester filmski večer.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Glasba in film