Slavnostna akademija ob 50-letnici delovanja GFML

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je v športni dvorani ŠIC Ljutomer, pripravila Slavnostno akademijo ob 50-letnici delovanja GFML

Prlekija-on.net, sobota, 31. avgust 2013 ob 14:11

Slavnostni govornik je bil predsednik države RS Borut Pahor

V petek, 30. avgusta, je Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v športni dvorani ŠIC Ljutomer, pripravila Slavnostno akademijo ob 50-letnici delovanja GFML.

Na slovesnosti so se zahvalili vsem zaslužnim v teh 50. letih, ki so kakorkoli prispevali k temu, da je ljutomerska gimnazija dandanes ena najuspešnejših izobraževalnih ustanov v državi.

Dogodka so se udeležili številni visoki gostje, med njimi tudi predsednik države RS Borut Pahor, ki je na prireditvi bil slavnostni govornik. Pred njim je vse zbrane pozdravil tudi ravnatelj gimnazije Zvonko Kustec, ki je med drugim dejal, da so prav okrogle obletnice priložnost, da se zazremo v preteklost, jo pretehtamo in se opogumljeni z doseženim zazremo v prihodnost. Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba je med drugim dejala, da je našemu kraju in občini v ponos, da je gimnazija z odličnostjo na tistih področjih, ki so ji najbolj blizu, pomembno prispevala k odličnemu slovesu in ugledu, ki ga gimnazija uživa v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Spregovoril je tudi minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo, ki je med drugim dejal, da je ljutomerska gimnazija izjemna institucija, ki nima finančnih, organizacijskih ali statusnih težav ter da ima stalen vpis, odlično vodstvo, dijaki pa dosegajo odlične rezultate, zato je gimnazija kot taka ideal vsakega ministrstva.

Slavnostni govornik, predsednik RS, Borut Pahor je med drugim dejal, da so šole v današnjih kriznih časih v nezavidljivem položaju, saj morajo ustvariti več izobražencev z manj sredstvi in to od njih terja več podjetnosti in iznajdljivosti. "Hkrati pa moramo v naši državi okrepiti razmišljanje tudi o pomenu vzgoje v izobraževalnem sistemu in o vprašanju, kako na mlade prenesti vrednote, ki so potrebne za moralno trdnost naše družbe in nam jih v krizi vrednot primanjkuje", je ob tem povedal Pahor.

Predsedniku so ob tem podarili mavčni odlitek jubilejnega kipca Franca Miklošiča ter zbornik, ki je izšel ob tej obletnici. Kipec, ki ja je izdelala akademska kiparka Irena Brunec Tébi, so prejeli tudi bivši ravnatelji gimnazije in sicer Drago Novak in Ozvald Tučič postumno ter Boris Zrelec in dr. Ivan Rihtarič. Kipec je prejela tudi Občina Ljutomer.

V kulturnem programu so nastopili dijaki gimnazije, zapel pa je ljutomerski Komorni zbor Orfej.

V prvem videu si lahko ogledate povzetek prireditve, v drugem videu, ki je nastal v lastni - gimnazijski produkiciji, pa celotno prireditev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje