Člani društva Štrk Velika Polana so se s kuhanjem bujte repe uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov

Velika Polana je po bujti repi postala središče svetovnega dogajanja

Jože Žerdin, četrtek, 5. september 2013 ob 00:56
Kuhanje bujte repe

Kuhanje bujte repe

Potem, ko so se letos člani društva za šport, turizem, razvoj in kulturo Velika Polana, na letošnjem Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani, na področju kulinarike, odločili za kuhanje bujte repe na prostem, predvsem s tiho željo, da bi se uvrstili v Guinnesovo knjigo rekordov, jim je to z veliko mero kuharskega znanja in sposobnosti tudi uspelo.

Kuhanje bujte repe za Guinnessovo knjigo rekordov v Veliki Polani
Kuhanje bujte repe za Guinnessovo knjigo rekordov v Veliki Polani

V društvu Štrk v Veliki Polani so s kuhano bujto repo vse zapisali in dokumentarno gradivo poslali na sedež v London. V petek, 30. avgusta pa je v Veliko Polano prišla novica iz pisarne Guinness World Redords iz Londona, da se jim je s kuhanjem bujte repe uspelo vpisati v svetovni rekord v kategoriji največje kuhane bujte repe na svetu.

Tako je s tem svetovnim rekordom Evropska vas štorkelj in rojstna vas pisatelja Miška Kranjca vpisana na svetovni zemljevid, kjer je bila skuhana najboljša bujta repa in največja in najtežja bujta repa na svetu, ki so je skuhali več kot tono, oziroma 1089,5 kilogramov, s čimer so presegli svetovni rekord. V društvu in v občini Velika Polana so veseli tega najvišjega svetovnega laskavega priznanja, oziroma rekorda, kar pomeni, da se jim je uresničila dolgoletna želja po tem rekordu, saj gre za pravo prekmursko kulinarično jed, ki bo poslej v Veliki Polani še bolj iskana.

Ekipa kuharjev je bujto repo kuhala 6 ur in 48 minut, tehtanje polnega kotla z bujto repo s tehtnico se je ustavila pri številki 1569,00 kilograma. Sam kotel je meril v širini 2,38 metra, v višini 0,83 metra, višalo kotla 4 metre, po teži pa 479,50 kilograma, kotel so kuharji napolnili z vodo, začeli pod kotlom kuriti in dodajali številne sestavine za okusno bujto repo, kot je 93,60 kg svinjskega mesa, 185,70 kg svinjskih reber, 42,10 kg čebule, 4,470 kg česna, 4,990 kg soli, 0,47 kg lovorjevega lista, 0,551 kg paprike, 2,017 kg suhe mešane začimbe, 0,047 šetranja, 235,70 kg kisle repe, 4,270 kg masti, 20,80 kg prosene kaše, 5,041 kg moke, 1,273 kg rdeče paprike in 715,00 litrov vode.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti