Razstava slovaških slikarjev-naivcev v Mariboru

Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost z novo razstavo

Filip Matko, petek, 6. september 2013 ob 17:51
Razstava v Mariboru

Razstava v Mariboru

V mariborski Galeriji RRRudolf (Vojašniška ulica 12), kjer je sedež Mariborske literarne hiše, so v četrtek, 5. septembra, zvečer javnosti predstavili razstavo likovnih del slovaških slikarjev - naivcev iz kraja Kovačice (Vojvodina) v Republiki Srbiji. Otvoritev razstave je pripadla dr. Marianni Oravcovi, veleposlanici Republike Slovaške v Republiki Sloveniji, a razstavo je v Mariboru pripravil Rade Bakračević iz Radenec, predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v Mariboru.

Dela 21-ih slovaških slikarjev – naivcev (skupno 50 del !) je po zaključeni letošnji avgustovski razstavi v Ljubljani posredovala v okviru »Tedna srbske kulture v štajerskih pokrajinah« Divna Obrenović, predsednica Kulturnega društva Mihajlo Pupin v Ljubljani.

Na otvoritvi razstave v Mariboru se ji je za to odlično gesto posebej zahvalil Rade Bakračević, ki je bil organizator slednje razstave. Bil pa je ob tej priložnosti še posebej navdušen, ker je otvoritvi razstave svoj pečat dodala veleposlanica Republike Slovaške v Republiki Sloveniji, njena ekselenca gospa dr. Marianna Oravcova. Vsem je oznanila, da so domačini (Slovaki) v kraju Kovačice slikali kot amaterji že dolga leta, a so svojo prvo razstavo pripravili šele leta 1952. Tedaj so slavili 150-letnico nastanka tega kraja v Vojvodini. In šele od tedaj dalje so razpoznavni kot slikarji – naivci v okviru (takratnega jugoslovanskega),  evropskega in svetovnega prostora. Pri njih gre za poseben, inovativen pristop v slikarskem upodabljanju na steklu, platnu, kot tudi v intarziji. Njih prizori na slikah so vzeti iz vsakdanjega življenja in prikazujejo realnost v poetskem duhu. Zabeleženi so običaji, prizori iz otroštva in mladosti, okolje, ljudje med delom in počitkom, njih navade in vsakdanja dogajanja, ki se odražajo tudi v tradicionalni ljudski folklori. To je pravzaprav pravo jedro umetniške ustvarjalnosti slikarjev – naivcev iz Kovačice.

Tako je sedaj na ogled kar 50 del slikarjev – naivcev v pravzaprav premajhnih prostorih mariborske Literarne hiše, kjer so se na otvoritvi stiskali številni obiskovalci. Med njimi so bili tudi paroh Srbske pravoslavne cerkve v Mariboru Savo Kosojević, predsednik Zveze kulturnih društev Maribor mag. Franci Pivec in mag. Matija Varl iz mariborske Območne izpostave JSKD. Vse sta na razstavi pozdravila poleg Radeta Bakračevića še mariborski župan dr. Andrej Fištravec in predsednik Kulturnega društva Mariborska literarna družba Marjan Pungartnik. Za kulturni dodatek je ob tej priložnosti poskrbela Radmila Radojević iz Radenec, ki je zapela dve srbski ljudski pesmi, a Rade Bakračević je prebral eno svojih pesmi, tokrat z naslovom »Izlazak iz tame«.

Otvoritvi razstave sta sledila manjša pogostitev in ogled razstave. Ob tem smo lahko spremljali številna sklepanja novih znanstev večetične in narodnostno mešane štajerske prestolnice – Maribora. Razstava slik slovaških slikarjev – naivcev iz Kovačice bo v prostorih Mariborske literarne hiše na ogled do 24. septembra.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje