»Združeni«

Na razstavi posebej izstopajo tihožitja, cvetlični motivi in akti

Nuša Novak, sobota, 7. september 2013 ob 20:05
Razstava v Ljutomeru

Razstava v Ljutomeru

V četrtek, 5. septembra, je v galeriji Ante Trstenjaka v Ljutomeru, potekalo odprtje razstave likovnih del ljubiteljskih ustvarjalcev članov Pomurske pokrajinske zveze Društva upokojencev in likovne sekcije Silvo Prelog, ki deluje v KD Ivan Kavčič Ljutomer.

Ker bo v naslednjih mesecih galerija zelo zasedena zaradi znanstvenega simpozija ob 200. letnici rojstva dr. Franca Miklošiča, mnogi avtorji omenjene razstave pa so člani obeh skupin, so zato letos izjemoma odprli skupinsko razstavo pod skupnim naslovom "Združeni".

Organizatorji letošnje razstave so imeli zelo zahtevno nalogo in bojazen, da bo razstava v pisanosti zbranih likovnih del neuravnovešena ali kot celota izrazno prezahtevna. Vendar so se zadane naloge lotili z nekoliko drugačnim pristopom k postavitvi, ki v končni podobi prikazuje štiri bolj ali manj samostojne in zaključene sklope in tako celotno zbirko likovnih del povezuje v nekakšno celoto. Tako posebej izstopajo tihožitja, cvetlični motivi in akti. Od preostalih del so prav tako samostojno postavljeni akvareli. Glavni del razstavljenega opusa tako oblikuje celoto, kljub številnim avtorjem in njihovim raznolikim načinom posameznega likovnega izražanja.

"Pri razstavi gre za pregled letnega ustvarjanja in vzpodbudo vsem, ki jim je tovrstno delo blizu. Veseli nas, da so letošnja razstavljena dela novejših datumov, vmes je veliko novih in smelih poizkusov ter vzorno dodelanih tehnik, ki ljubiteljskim ustvarjalcem niso ravno blizu. Tudi vedno aktualno krajinarstvo je prešlo začetno fazo konkretnega, v drzne podobe čutnega in zaznavnega na način, ki je na pragu umetnosti.

V smislu povezovanja ljubiteljske dejavnosti, potreb želja in konkretnih aktivnosti do likovne umetnosti, ostajajo taki načini dela in zaključenih razstav kot končnega produkta, potrjena pot do osebne in kolektivne zadovoljitve tistega, kar nosimo globoko v sebi. So pa tudi dragocena vez do sveta umetnosti v vseh njenih dimenzijah in kar se da pravi podobi
," je povedal Srečko Pavličič.

Po uvodnih besedah organizatorja razstave, Srečka Pavličiča, sta nekaj besed spregovorila tudi Mirko Lebarič, predsednik PPZDU ter Bohumil Ripak, predsednik ljutomerske likovne sekcije. V spremnem kulturnem programu pa so nastopili tamburaši skupine Tamburice od Murice.

Sodelujoči:
Bohumil Ripak, Jasna Brunskole,Jožefa Benko, Lojze Veberič, Elizabeta Tibaut, Tončka Grum, Olga Antič, Anton Cimerman, Albina Kragelj, Alenka Regoršek, Pavla Krajnc, Alojz Rous, Vida Rajh, Marija Heric, Terezija Zadravec, Jožef Hari, Ludvik Žižek, Cvetka Pišek, Oto Žnidarič, Slava Nedelko, Breda Cimerman, Patricija Simonič, Anica Rakuša, Ernest Bransberger, Branko Borko in Ivica Vukan.

Razstava likovnih del tridesetih sodelujočih likovnih ustvarjalcev, bo v galeriji razstavljena in možna za ogled, do konca meseca septembra.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje