Kmečki praznik na Cvenu

Kožühanje koruze na Grüntu

Jože Žerdin, nedelja, 8. september 2013 ob 12:541
Kožühanje koruze na Grüntu

Kožühanje koruze na Grüntu

Člani Turističnega društva Cven v ljutomerski občini na Murskem polju v Prlekiji, so v soboto, 7. septembra, na  Grüntu s katerim upravlja Turistično društvo pripravili in prikazali že 14. etnološko prireditev z naslovom kožühanje koruze na Grüntu. Rdeča nit prireditve je bila, da bi obiskovalcem od blizu in daleč na pristen kmečki način prikazali, kako so nekoč na kmetih na dvoriščih v jesenskem času ročno kožühali koruzo.

Nekoč so kmetje potrgano koruzo s konjsko ali kravjo vprego pripeljali na kmečko dvorišče, kjer so se ob velikem kupu koruze zbrali sosedje, znanci in sorodniki in v nekaj urah zličkali kup koruze. Časi so se spremenili in takšnih prizorov, kot se zgodi vsako leto na Cvenu, je vse manj in manj. Nostalgijo nekdanjega časa in utripa torej iz roda v rod negujejo člani Turističnega društva Cven.

Ob manjšem kupu potrgane koruze so le-to člani Turističnega društva Cven in ostali obiskovalci družno ročno kožühali. Ob tem so koruzo še spletli in jo obesili, da se bo nato sušila na zraku, kajti s časoma bodo v bližnjem mlinu iz nje zmleli dišečo koruzno moko, iz katere bodo nato ženske iz Cvena spekle koruzne pogače, del posušene koruze pa bodo spomladi ponovno zasejali.

Kot pravi idejni »oče« in vsakoletni organizator kožühanja na Cvenu predsednik TD Cven Janko Horvat, gre za staro kmečko opravilo, kajti njihovi dedki in babice so koruzo sejali, jo ročno kožühali in se z njo tudi preživljali. Del tega pa želijo vsako leto prikazati predvsem mlajšemu rodu in obiskovalcem. Najbolj vesel pa je bil tudi gospodar Grünta Milan Košnik, ki je koruzo povezoval dva storža skupaj in jo obesil, da se je sušila. Na tak način na Cvenu ohranjajo domače kmečke običaje na vasi.

Ob tej priložnosti so pripravili kulinarično razstavo prleških jedi - sirov štrukelj, bučni štrukelj, šarkelj, zeljev štrukelj, vse te jedi so spekle članice društva Štefka Kolbl, Milica Novak, Slavica Štaman, Magda Horvat in Marjana Klement. V krušni peči pa so še pekle krapce, kvasenice in postržjače, možje pa so iz bližjih ljutomerskih goric ponujali odlično prleško kapljico. Vsako leto tudi pripravijo prleške koline, zgodaj spomladi, ko pripravijo tudi prleško tünko, katero so tudi tokrat ponujali na kožühanju. Na večer pa so še pripravili šaljive kmečke igre. Vse obiskovalce te kmečke - koruzne prireditve pa so zabavali ansambel Mladi Pomurci.

TUNČEK nedelja, 8. september 2013 ob 18:51

Kožühaje je blo skos fajn, se se je dalo dosta stvari fšpičiti. Hahaha

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46