Srečanje odraslih skupin ljudskih pevcev in godcev pri Mali Nedelji

Zbrali so se pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž iz občin Veržej, Ljutomer in Križevci

Branko Košti, nedelja, 8. september 2013 ob 18:351
Prleki smo veseli lidje

Prleki smo veseli lidje

V Kulturnem domu pri Mali Nedelji so se v soboto, 7. septembra, zbrali pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž iz občin Veržej, Ljutomer in Križevci. Prireditev pod nalovom Prleki smo veseli lidje, je povezovala ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič.

Tovrstna srečanja so namenjena javnemu prikazu ustvarjalnega dela poustvarjalcev ljudskega glasbenega  izročila naših prednikov v preteklem obdobju. Strokovni spremljevalki Jasni Vidakovič in obiskovalcem v dvorani se je predstavilo šest skupin in en posameznik: pod vodstvom Stanka Vreče so se zapeli Ljudski pevci Društva upokojencev Ljutomer, tamburaška skupina Bisernica iz DU Ljutomer, katero vodi Marijan Črešnjovnjak, Ljudske pevke iz Vučje vasi, ki delujejo v KUD Janez Čuk je vodila Ana Lebar, vokalna skupina Leščeček iz KUD Slavko Osterc je zapela pod vodstvom Mateje Rus, gostitelji, KD Anton Krempl od Male Nedelje, pa so sodelovali kar s tremi predstavniki: znanimi Fanti od Male Nedelje, novinkami, pevkami ljudskih pesmi Sosede, frajtonarico pa je raztegnil še mladi ljudski godec Tadej Murkovič.

olinad nedelja, 8. september 2013 ob 19:40

Ljudske pesmi počasi a vztrajno izginjajo iz Slovenske kulturne dediščine. Kot da si jih več ne upamo peti ali pa se jih sramujemo. ker vse kar je domačega, ljudskega ni nič vredno. Po drugi strani pa vse staro in mlado drvi na festivale ali plese novodobnih narodnozabavnih skupin, ki pa s Slovensko narodno pesmijo, kot imajo v nazivu "narodni" ansambli, nimajo nič skupnega. Večina nas ve prepevat razne Hrvaške hite in poslušat Klape, če pa ima nastop Slovenski oktet, pa je to "brez veze."
Upam da nam bo ta delček kulturne dediščine uspelo ohraniti, saj kot pregovor pravi, "če preživi osnovni element naroda – narodova kultura, preživi tudi narod".
Čestitke vsem, ki so pripravili ta koncert.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje