Obnovljen kip Žalostne Matere božje v Slamnjaku

Sveto mašo je daroval domači župnik Andrej Zrim, ob somaševanju častnega kanonika Martina Paniča in bogoslovca Zorana Carja

Jože Žerdin, nedelja, 15. september 2013 ob 08:47
Obnovljen kip v Slamnjaku

Obnovljen kip v Slamnjaku

Med slikovitimi vinogradi na križpotju iz smeri Slamnjak v Ilovce v župniji Ljutomer stoji kip Žalostne Matere božje ali Pieta. Leta 1911 je dal Matija Lipovec postaviti steber iz treh rimskih kamnov z napisi, nad njimi pa je Pieta. Po ustnem izročilu naj bi bila lesena podoba Žalostne Matere božje.

Žal je zob časa dotrajal prvotno podobo in leta 1975 ja laiški kipar sicer domačin Ignac Lipovec izdelal iz kamna to vidno podobo. Že nekaj časa je bila ob kipu zelo poškodovana ograja, nekdo je zdrsnil s ceste naravnost v znamenje. Tako se je župnija Ljutomer skupaj z verniki iz Slamnjaka in Ilovcev odločila za temeljito obnovo kipa in okolice. Organizirala so se obnovitvena zidarska, obrtniška in druga dela, in sedaj so verniki Slamnjaka in Ilovcev ponosni na prenovljeno znamenje Žalostne Matere božje.

Ta kip predstavlja šesto Marijino žalost, ko v njeno naročje položijo mrtvega sina. Tudi mi se pogosto srečujemo z žalostjo in bolečino, ko so naši bližnji duhovno mrtvi in se izgubljajo v svetu nevere, z bolečino, ko je v družini nemir, prepir in nerazumevanje, z žalostjo, ko nas preseneti bolezen ali izguba drage osebe. Vendar, če se zazremo v obraz Žalostne Matere božje opazimo, kako pokončno, tiho in mirno je Marija nosila vso bolečino. V njej ni bilo obupa, imela je vero, imela je upanje.

Ta obnovljeni kip Žalostne Matere božje je naš, ni moj ne tvoj, je od vseh vernikov Slamnjaka in Ilovcev je bilo poudarjeno ob blagoslovitvi. Sveto mašo je v soboto, 14. septembra, daroval domači župnik Andrej Zrim, ob somaševanju častnega kanonika Martina Paniča in bogoslovca Zorana Carja. Med sveto mašo je župnik blagoslovil ta obnovljeni kip Žalostne Matere božje. Župnik se je vernikom zahvalil, da so s skupnimi močmi obnovili ta kameni kip, ki naj bi bil poslej še bolj urejen, da naj bi verniki še najprej skrbeli za njegovo vzdrževanje in okolico.

Po sveti maši so se še vsi skupaj zadržali ob kipu in bližnji senci na prigrizku in kozarčku vinske kapljice, ki raste  vse na okrog tega kipa.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje