Malonedeljski godbeniki bodo odslej vadili v prenovljenem domu

Ob spremljavi godbe, so pri Mali Nedelji slovesno prerezali trak pred vhodom in tako simbolično predali godbenikom v uporabo obnovljen Godbeni dom

Branko Košti, nedelja, 15. september 2013 ob 18:57

Slavnostni prerez traku

Devetdestletnico svojega delovanja so malonedeljski godbeniki proslavili še z eno pomembno pridobitvijo. Dolgoletni član godbe in že vrsto let tudi njen vodja Alojz Kosi, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba,  predsednik KS Mala Nedelja Vilko Vajda in predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf, so v nedeljo, 15. septembra, ob spremljavi godbe, slovesno prerezali trak pred vhodom in tako simbolično predali godbenikom v uporabo obnovljen Godbeni dom.

Otvoritev obnovljenega Godbenega doma pri Mali Nedelji
Obnova Godbenega doma pri Mali Nedelji

Godbeni dom, ki že več kot sedem desetletij služi vsem generacijam godbenikov, so z veliko odrekanja, s prostovoljnim delom in ob pomoči krajanov, zgradili glasbeni navdušenci, ki so daljnega leta 1923 Pihalno godbo Mala Nedelja tudi ustanovili. Vsa leta je bil drugi dom godbenikov, uporabljali so ga za vaje, hrambo instrumentov in tudi za učenje mladih glasbenikov. Z leti ga je načel zob časa, a nikoli ni bilo dovolj denarja za sprotno vzdrževanje, ampak so ga godbeniki vzdrževali s svojimi skromnimi prihodki in z veliko prostovoljnega dela. Že vrsto let, celo desetletij, odkar je vodenje godbe prevzel Alojz Kosi iz Grab, je tlela želja, da bi dom celovito obnovili in obvarovali pred propadom.

Zdrs zemljišča pod domom, ki je ogrozil stabilnost stavbe, je bil zadnje opozorilo, da je treba ukrepati, ali pa bo zgradba zdrsela po hribu navzdol. Zato je Upravni odbor KD Anton Krempl Mala Nedelja, v okviru katerega godba deluje, na pobudo godbenikov sklenil pristopiti k sanaciji in celoviti obnovi zgradbe.

Glavno breme obnove so nosili godbeniki sami, predvsem njihov vodja Alojz Kosi, ki jih je motiviral za prostovoljno delo, da so v obnovo vložili stotine delovnih ur. Dela pri obnovi so potekala postopoma, iz meseca v mesec, oz iz leta v leto, odvisno od razpoložljivih sredstev, katera so pridobivali na osnovi prijav društva na razpise Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Občine Ljutomer, veliko so jih pridobili z nastopi na prireditvah. Dom je počasi, a vztrajno, dobival lepšo podobo znotraj in zunaj, dokler ni leta 2012 z namestitvijo zaključnega sloja fasade, zasijal v polnem sijaju. V letu 2013 so bile s kamnom obložene še stopnice in obnova je bila končana.

V kulturnem programu na slovesni otvoritvi je sodelovala Godba na pihala in mlada trobentarja, učenca OŠ Mala Nedelja in GŠ Slavka Osterca Ljutomer Jan Križan in Aleks Rakuša, Malonedeljski fantje pa so preimierno v celoti zapeli pesem, katero je domačin Ludvik Rudolf posevtil godbi ob devetdestletnici. Neutrudnemu vodji godbe, organizatorju in vodji obnove Alojzu Kosiju, je Branko Košti, predsednik KD Anton Krempl, izročil spominsko darilo, zahvalo godbi pa je podelila tudi županja mag. Olga Karba.

V spodnjem videu si lahko ogledate povzetek slavnosti.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje