Nov defibrilator za reševanje življenj v Veržeju

Zdravstveni dom Ljutomer je občini Veržej podaril nov defibrilator

Jože Žerdin, torek, 17. september 2013 ob 19:191
Župan Občine Veržej Slavko Petovar in direktor ZD Ljutomer Tomislav Nemec pri defibrilatorju

Župan Občine Veržej Slavko Petovar in direktor ZD Ljutomer Tomislav Nemec pri defibrilatorju

Zdravstveni dom Ljutomer na področju zdravstva, oziroma pomoči v primeru zastoja srca ali kakršne druge nesreče, že nekaj časa na območju Upravne enote Ljutomer širi svojo mrežo z namestitvijo defibrilatorjev.

Tako v okviru projekta »Rešujmo življenja - vsaka sekunda šteje« na primernih lokacijah v vseh štirih občinah Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej, nameščajo dostopne avtomatske defibrilatorje. Pri izvajanju prve pomoči se je avtomatski defibrilator (AED) izkazal kot uspešen pripomoček za oživljanje, ki ga lahko uporabljajo tudi laiki. V primeru zastoja srca je izredno pomemben, saj se lahko z njim s pravilnim pristopom in delovanjem reši marsikatero življenje, še pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči. Z vsakim nameščenim defibrilatorjem se na območju Zdravstvenega doma Ljutomer poveča možnost preživetja in učinkovite samopomoči v nujnih primerih. Poleg sredstev, ki jih za nakupe zagotavlja Zdravstveni dom Ljutomer, poskušajo dobiti donacije in prostovoljne prispevke občanov.

V torek, 17. septembra, je Zdravstveni dom Ljutomer občini Veržej pred vhodom v stavbo občine Veržej svojemu namenu predal nov defibrilator, kar je za občino Veržej po besedah župana Slavka Petovarja velika pridobitev za reševanje morebitnih življenj v primeru zastoja srca ali kako drugače. V občini Veržej v Termah Banovci letno zabeležijo 110 tisoč nočitev dnevnih gostov in drugih naključnih obiskovalcev občine Veržej, zato je nova pridobitev tudi v tem primeru dobrodošla.

Do defibrilatorja, ki je nameščen pred vhodom v občinske prostore Občine Veržej, občani iz Bunčan, Banovec in Veržeja do njega pridejo v nekaj minutah. Vključen je torej v mrežo zdravstva Zdravstvenega doma Ljutomer. Občanom občine Veržej bo na voljo 24 ur na dan. Kot je ob predaji defibrilatorja spregovoril direktor Zdravstvenega doma Ljutomer mag. Tomislav Nemec je to šesti defibrilator na območju Upravne enote Ljutomer, kupljen je bil s pomočjo prostovoljnih prispevkov, ob drugem dnevu odprtih vrat Zdravstvenega doma Ljutomer.

Ob tej priložnosti je osebje Zdravstvenega doma Ljutomer zbranim ob predaji svojemu namenu še izvedla kratek prikaz delovanja defibrilatorja, kako pravilno pristopiti k oživljanju človeka v primeru zastoja srca in kako se pravilno seznaniti z njegovim delovanjem. Ob tej priložnosti sta se občina Veržej in Zdravstveni dom Ljutomer dogovorila, da bosta v prihodnje na področju osveščanja in seznanjanja občanov s pravilnim pristopom in delovanjem defibrilatorja organizirali delavnice za občane, gasilce Gasilskega poveljstva občine Veržej, osnovne šole Veržej, Zavoda Marianum Veržej in za druge, kako pomagati ponesrečencu ob primeru zastoja srca, prometni ali drugi nesreči.

pravični torek, 17. september 2013 ob 22:01

To je že 6. defibrilator, ki je bil nameščen na območju UE Ljutomer. To ja

ČESTITKE ekipi ZD Ljutomer, ki se trudi narediti nekaj dobrega. To ja Ploskač Klanjam Respekt


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje